Afbeelding
Broer en zus

Band tussen broer en zus is zo makkelijk nog niet

2 oktober 2019 om 08:21 Overig

partner content

Ben jij een jaar of 45, dan is mogelijk de band met je broer of zus niet al te best. Je ziet elkaar mondjesmaat, ergert je mateloos aan zijn of haar gedrag. Van een goede band lijkt geen sprake. Blijft dat zo?

Sterker nog, het wil nog wel eens knallen. Ruzie aan de lopende band of er wordt nauwelijks een woord met elkaar gewisseld, vanwege onderhuidse ergernissen of oud zeer. Je begrijpt elkaar niet, een beetje normaal met elkaar communiceren is ver te zoeken.  De band tussen broers en zussen blijkt vanaf de leeftijd van 30 jaar tot aan een jaar of 65 niet al te best te zijn. Een van de redenen? De partner van de broer of zus staat je niet aan. Zijn of haar gedrag past je niet en je begrijpt totaal niet wat je broer of zus in godsnaam heeft bezield om met hem of haar in zee te gaan.  Vaak hebben beide een druk (gezins)leven en lijkt er nauwelijks tijd om echt naar elkaar te luisteren of voor elkaars levenswandel open te staan. 
 

Boven de 30 jaar komt de klad erin
Ook het niet nakomen van afspraken tussen broers en zussen speelt een rol. Zie je tot aan de leeftijd van 30 jaar broers en zussen nog wel samen shoppen om de leukste kleding of misschien wel de laatst nieuwe Ted Baker tassen te scoren, boven die leeftijd komt de klad erin. Uit onderzoek van PostNL wordt die band na het 65ste levensjaar weer sterker.  In die tussentijd ligt bijna de helft van de Nederlanders wel eens met zijn broer(s) en of zus(sen) overhoop. Praten helpt, in de meeste gevallen. Soms wordt de ruzie bijgelegd door het onderwerp gewoon niet meer aan te kaarten. Dat is in 18 procent van de ruzies het geval. Maar liefst 12 procent van de ruziemakers verbreekt het contact helemaal.
 

De zorg voor ouders is een moeilijk onderwerp
Waar nog meer dan over de afspraak-perikelen en het gedrag van de echtgenoot of echtgenote ruzie over wordt gemaakt? Over de zorg voor ouders. Daar kan vast iedereen zich wel iets bij voorstellen. Tegenwoordig is er veel aandacht voor mantelzorg, maar dat is zo gemakkelijk nog niet. Degene die dichtbij de ouder(s) woont, blijkt vaak de meeste zorg op zich te nemen. Dat wil nog wel eens tot vervelende situaties onderling leiden, als degene die ver weg woont minder doet of kan doen.  Ook liegen staat hoog op het ruzie-lijstje. Achter de rug om dingen organiseren bijvoorbeeld. Het is velen een doorn in het oog. Op plaats 5 in de lijst van redenen om ruzie te hebben staat het meer of minder aandacht van ouders krijgen. Valt regelmatig in de categorie oud zeer. Soms afkomstig uit de jeugd en ook op latere leeftijd weer actueel. 
 

Later komt er meer ruimte voor elkaar
Als met al blijkt veel te worden uitgesproken en opgelost op oudere leeftijd. Mogelijk worden mensen dan milder, hebben meer behoefte aan contact met elkaar als het gezinsleven kalmer verloopt en eigen kinderen de deur uit zijn. Dan komt er rust en meer ruimte voor elkaar. En meer ruimte om weer samen op pad te gaan om bijvoorbeeld die XD Design alsnog te scoren. Gelukkig maar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie