Afbeelding
Eip Janssen

DES Lunteren start met mooie zege

6 oktober 2019 om 08:52 Overig

LUNTEREN De dammers van DES Lunteren zijn het nieuwe damseizoen 2019/2020 gestart met een overwinning op DC Hijken 2.

Eip janssen

In de lastige uitwedstrijd tegen de Drenten werden vier zeges en vier remises gescoord, en met twee nederlagen werd de eindstand op 12-8 bepaald.

DES Lunteren, met de nieuwelingen Paul Wijninga en Peter Hoogteijling in de opstelling, moest aantreden tegen een team dat ook in de bovenste helft van de ranglijst thuishoort.

,,Ondanks dat er op enige borden goede kansen gemist werden, speelden we een degelijke wedstrijd. En als je wilt meedoen voor de promotieplaatsen moet je er meteen vanaf de eerste ronde staan," aldus teamleider Erwin van Hierden.

Na een minuut stilte voor het op 82-jarige leeftijd overleden DES-lid Ries van Ee duurde het geruime tijd voordat de Lunteranen het onderscheid konden maken.

Arwin Lammers zette de eerste twee punten op het scorebord, door in een spannende partij beter te rekenen dan zijn tegenstander. Na schijfwinst konden vervolgens ook spoedig de felicitaties in ontvangst genomen worden.

Hoewel Mark Sanders lange tijd het beste van het spel had kreeg hij in het late middenspel het deksel op de neus toen hij een doorbraakcombinatie overzag.

VOORSPRONG Henk Klarenbeek zette DES weer op voorsprong, nadat hij na een mindere opening spanningen wist te creëren en handiger met de stand wist om te gaan dan zijn tegenstander. Laatstgenoemde stond al minder toen hij in een combinatie trapte.

Deze voorsprong was van korte duur omdat Paul Wijninga een aanval tegenover zich had die hij maar niet onder controle kreeg. De Lunterse dammer moest te veel ruimte laten aan zijn opponent en liep uiteindelijk vast.

Na twee puntendelingen – Arjen Timmer had de pech dat zijn klassieke standje net geen winst bleek en Laura Timmerman (op archieffoto) kreeg ook voordeel, maar haar tegenstander speelde secuur naar remise – wist Stijn Overeem het team weer aan de goede kant van de score te zetten.

 Hoewel hij steeds het beste van het spel had, was zijn voordeel aan het verwateren totdat hij met een fraaie aanvalszet de stand van de Drent wist te ontregelen: 8-6.

Stijn Overeem daarover: ,,Waarschijnlijk heb ik het eerder ook al wel beter kunnen spelen, maar volgens mij was het na die zet in alle varianten direct gewonnen."

Harm-Jan Lammers speelde tegen de sterkste speler van Hijken (Jan Ekke de Vries) en had een zware middag. Nadat Lammers gevlucht was in een slecht eindspel bleef hij door snel te spelen druk houden.

,,Ik wist dat ik minder stond en besloot toen snelle beslissingen te nemen, zodat mijn tegenstander geen kans had om eventuele winstplannen uit te rekenen."

En dit bracht succes, de speler van DC Hijken begon spoken te zien en liet pardoes zijn dam van het bord slaan, waarna de vrede werd getekend.

Aan Peter Hoogteijling – terug op het oude nest na omzwervingen langs Ereklassers VBI Huissen en het Amsterdamse 020 – de eer om de beslissende punten binnen te halen.

Hoogteijling had de gehele partij zichtbaar voordeel, maar pas bij een 5-om-5 stand betaalde dat zich uit in een winstpartij.

,,Het is fijn om met dit team weer om de podiumplaatsen te spelen. Ik denk dat we in de breedte een goed uitgebalanceerd team zijn, en dat de stap van de hoofdklasse naar de Ereklasse mogelijk moet zijn. De heen en weer kan wat mij betreft weer van stal. Merk wel dat het mij soms nog wel aan wedstrijdritme ontbreekt, dus dat wordt toch nog hard trainen." lachte Peter Hoogteijling.

De mooiste partij werd gespeeld door teamleider Erwin van Hierden. Hij trof met Jacob Okken een tegenstander die ook van mooi diepgaand spel houdt. De Hijken speler wist het remisegaatje nog net te vinden en Van Hierden kreeg net niet de beloning voor zijn goede spel, Meer als remise zat er niet in.

Zaterdag 19 oktober komt DES Lunteren in een thuiswedstrijd uit tegen het Friese Huizum.

Individuele uitslagen:

Hijken DTC 2 - DES Lunteren 8 - 12       

1. Jan Ekke de Vries - Harmjan Lammers 1-1

2. Jacob Okken - Erwin van Hierden 1-1

3. Henk Kalk - Arwin Lammers 0-2

4. Leo Faber - Arjen Timmer 1-1

5. Bert Dollekamp - Henk Klarenbeek 0-2

 6.Siep Buurke - Paul Wijninga 2-0

7. Harry de Groot - Laura Timmerman 1-1

 8.Kor de Groot - Peter Hoogteijling 0-2

 9.Rik Smit - Stijn Overeem 0-2

 10.Jaap Knipper - Mark Sanders 2-0

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie