Vesperdienst in Kerkelijk Centrum Emmaüs
Vesperdienst in Kerkelijk Centrum Emmaüs Peter 't Hoen

Jubileum 50 jaar Raad van Kerken in Ede.

6 oktober 2019 om 08:53 Religie Deel je nieuws

Een bont gezelschap van theologen en bezoekers verzamelde zich op zaterdagmiddag 28 september 2019 in Kerkelijk Centrum Emmaüs in de Rietkampen ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van onze lokale Raad van Kerken. Vele oud-bestuurders waren ook aanwezig waaronder een van de oprichters, dominee Jan Banga.

Als gastspreker was aanwezig Erik Borgman, wijsgerig theoloog aan de Katholieke Universiteit Tilburg. Hij hield een lezing over hedendaagse mogelijkheden voor de kerk in de samenleving. Vooropgesteld dient de kerk, in de veelheid van de lokale kerkelijke groepen, dicht bij haar eigenheid te blijven in liturgie en geloof.

De actualiteit van de dag dringt zich op aan de kerkelijke gemeenschappen, o.a. vluchtelingen die in Ede aankomen.

Het evangelie verbindt mensen zonder grenzen, mensen zijn grenzeloos verbonden met elkaar. De onderlinge relaties en de relatie met de eeuwige God is grenzeloos. Hiervan worden wij bewust als wij samen komen en met elkaar optrekken. Mensen van buiten kunnen grenzeloos uitgenodigd worden. Lokale voorbeelden zijn Diaconaal Platform en Inloopscentrum Meet-Inn.

De veelheid en verscheidenheid van kerkelijke denominaties geeft alle ruimte om mensen te ontvangen.

Hierop reageerde Christien Crouwel als theoloog en secretaris van de Raad van Kerken Nederland met praktische voorbeelden waarmee mensen uitgenodigd worden om van de kerk te proeven. De kerk op zich kan ook op deze manier het geloof verbinden met onze Nederlandse geseculariseerde samenleving. Hoewel het geloof in ons land persoonlijk is, merken wij op dat elders in de wereld het geloof een gemeenschappelijk gebeuren is van een stam, volk of natie. Hiervan hebben wij voorbeelden binnen de allochtone gemeenschappen in de grote steden. Wij hebben ons jubileum afgesloten met een vesperdienst waaraan veelkleurige lidkerken inhoud hebben gegeven. Majoor Robert Paul Fennema van het Leger des Heils heeft de overdenking verzorgd vanuit het thema ‘grenzeloos verbonden’.

 

Marie-José Eberson

notulist Raad van Kerken Ede.

 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie