Afbeelding
wijngaard

Ilja is nog altijd een Hollandse wijnboer in Frankrijk

7 oktober 2019 om 14:21 Overig

partner content

Puntbaardje, makkelijke babbel, humor en een passie voor wijn. Dat is niet zo moeilijk, dat is Ilja Gort. Hollandse wijnboer in Frankrijk.  Al meer dan twintig jaar runt hij een wijnkasteeltje ten zuiden van het Franse Saint-Emilion: Château La Tulipe. Bienvenue!, staat er bij binnenkomst op de website van het kasteel te lezen. Toch is Ilja geen fransman geworden. Hij is eigenlijk een oer-Nederlander die -naar het lijkt- met de franse slag een onderneming runt en zijn eigen wijnen verbouwt.  Laat je niet misleiden door zijn humor, makkelijke babbel en scherpe teksten. Gort is een rasondernemer die zijn wijnen goed op de kaart heeft weten te zetten. Zelfs als ze slurpwijnen worden genoemd. Of misschien wel juist. 
 

Vegan Friendly wijnen
Klik op 'Lees 'm ici' en je weet alles over de nieuwe slurpwijnen. Hij gaat met zijn tijd mee want er zijn zelfs 'vegan friendly' wijnen bij. Alle wijnen van Ilja zijn namelijk duurzaam geproduceerd, zonder dierlijke producten. Dat is best bijzonder, want vaak wordt er -zoals Ilja op zijn site duidelijk uitlegt - wijnen geklaard (anders blijven ze troebel) met eipoeder of producten op basis van dierlijke vetten (gelatine). Ilja doet dat met Bentoniet, een poeder op basis van klei. Als veganist kun je zijn wijn dus prima drinken. 
 

Meegenieten met Ilja

Wie regelmatig zijn televisieprogramma ziet, weet dat het altijd aan tafel wordt afgesloten en dat zijn vriendin Caroline d'Hollosy de lekkerste eenvoudige gerechten op tafel zet met veel vis, verse groenten en uiteraard een bijpassende wijn, door Ilja uitgezocht. Die wijn komt uit zijn keldertje, niet uit een klimaatkast, maar dat terzijde.  Dat heeft onder meer geleid tot het boek Chateaukoken. Voor iedereen, wordt erbij vermeld. Leuk. En een goede marketing voor zijn wijnen. Op die manier geniet je even mee van het leven als een 'wijnboer' in Frankrijk. 
 

Ik slurp dus ik ben
Net als Ilja dat doet. Met altijd een kurkentrekker in zijn heuptas, waar hij ook maar gaat. Het brengt hem op verschillende plekken die meestal met wijn te maken hebben. Hij schreef er meerdere boeken over zoals 'Slurpen zonder grenzen' en 'Ik slurp dus ik ben'. Hij noemt zichzelf dan ook niet alleen wijnboer, maar ook schrijver. Hij schreef ook een aantal romans, en zelfs kinderboeken heeft hij op zijn naam staan.  Wie trouwens het echte Franse 'slurp' leven wil ervaren kan terecht bij zijn B&B dat op een paar kilometer van het château verwijderd ligt. In het vissersdorpje Asques, aan de over van de Dordogne. Een achttiende eeuws gebouwtje met het terras boven de rivier. 

Het Franse leven
Al met al kun je je dankzij Ilja tegoed doen aan het Franse leven door werkelijk zijn château of B& B te bezoeken, een boek van hem te lezen of naar zijn tv-programma te kijken. En één
van zijn wijnen tot je te nemen, uiteraard.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie