Hidayet Erbek met dochter Esra en zoon Mehmet.
Hidayet Erbek met dochter Esra en zoon Mehmet. Ted Walker

De Doelen repareert kleding

16 oktober 2019 om 17:31 Zakelijk

EDE ,,Waarom zou je nieuwe kleding kopen als er een scheur in een broek zit of kleren te groot of te klein zijn geworden? Bijna alles is te (ver)maken. Dat scheelt een hoop geld en het is ook nog eens beter voor het milieu’’, vindt Mehmet Erbek (24) van Kledingreparatie De Doelen aan de Doelenstraat 30 in Ede.

Ted Walker

De grote man in het vak is Hidayet Erbek, de vader van Mehmet. ,,Dat vind ik zeker’’, vertelt de trotse zoon. ,,Ik denk dat veel meer mensen dat vinden. Mijn vader leerde het vak in Turkije. Hij begon op zijn elfde jaar in de mode. In eerste instantie zocht hij uitdagingen in Turkije. Zijn opleiding volgde hij in Ankara. Maar al snel werd zijn talent erkend en verliet hij zijn vaderland om Europa in te trekken. In Parijs kwam hij terecht bij Faiza mode. Daar werkte hij een tijdje tot op een dag een importeur zijn werk zag en hem een eigen kledinglijn aanbood. ‘Erbek’ heette die kledinglijn. Mijn vader mocht dus zijn achternaam aan de kleding verbinden die hij zelf volledig ontwierp. Hij heeft altijd hard gewerkt, kansen gezocht en aangepakt en nu mogen wij weer van hem leren. Daarom noem ik hem de grote man in het vak en ben ik trots en dankbaar.’’

WIJZE VAN WERKEN Met ‘wij’ doelt Mehmet Erbek op zijn familie. Zijn zus, broer en moeder. Iedereen werkt vele uren per week mee. Al elf jaar komen ‘de Erbeks’ vanuit Rotterdam naar Ede om hier mensen te dienen en blij te maken met dat wat hun passie is; het maken, repareren en herstellen van kleding. ,,Of ik het lastig vind om iedere dag van en naar Rotterdam te gaan? Nee, eigenlijk vind ik dat wel fijn. De druk is hoog binnen ons bedrijf. We willen veel mensen snel helpen en bij elke klant ligt de lat hoog. Onzichtbaar herstellen, de exact juiste garen bij een kledingstuk zoeken, een kledingstuk groter moeten maken en daar de goede stof voor zoeken. Er komt veel kijken bij de wijze waarop wij werken. Ik vind het dan juist wel fijn om aan het einde van de dag een stukje te rijden om even lekker te ontspannen en fris weer in Rotterdam aan te komen’’, legt Erbek uit.

ESSENTIEEL Maar wat bedoelt hij met ‘de exact juiste garen’. ,,Wij hebben een grote collectie garens. De kleur en het soort is essentieel bij herstellen van kleding. Als die ook maar iets afwijken, valt dat direct op. Dat is iets waar wij ons in onderscheiden. We nemen er geen genoegen mee als de kleur van een garen in de buurt van het origineel komt. Dan zoeken we door. Hetzelfde geldt voor stof. Als we een kledingstuk groter mogen maken, dan zoekt mijn vader daar exact dezelfde stof bij. Het oog van de meester zorgt voor een perfect resultaat. Voor minder dan dat doen we het niet.’’

Naast het repareren en vermaken van kleding kan de familie Erbek ook kleding op maat maken.

DIENSTEN ,,En nieuwe gordijnen maken of het inkorten of smaller maken van gordijnen behoort tot ons dienstenaanbod. Eigenlijk kun je stellen dat we bijna alles wat met stof en leer te maken heeft en wat versteld of gemaakt moet worden, voor onze klanten kunnen verzorgen’’, zegt Mehmet Erbek tot besluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie