Afbeelding
Guido Bosua

Voorstelling 'Moeder mag niet dood'

20 oktober 2019 om 06:19 Podiumkunsten

EDE 'Moeder mag niet dood' is het eerste deel van het drieluik Moeder, Vader en Kinderen. Een trilogie over de rijke, geheimzinnige en vaak gesloten structuren van het gezin. De voorstelling is wegens overweldigend succes opnieuw te zien in het theater en wordt gespeeld door Jopie (88) en Minou Bosua. Vrijdag 25 oktober is deze bijzondere voorstelling, die een mix is van cabaret-theater-documentaire en dans te zien in Cultura.

Moeder Jopie heeft zich voorgenomen om niet dood te gaan. Dochter Minou heeft beloofd haar daarbij te helpen. Ze is alleen vergeten wanneer. Moeder danst en leert ons de rituelen van haar levensdrift. Begin de dag met lege darmen. Met volle darmen kun je niet denken. Zorg tenminste voor één levende plant. En zing iedere dag voor iemand die je bent vergeten. Dochter gaat ondertussen op zoek naar het punt waarop de beladen belofte ooit is gedaan. Wat zijn de consequenties van moeders ongebreidelde levenslust voor de overtuigingen van de dochter?

TEGENGELUID In een unieke mix van cabaret-theater-documentaire onderzoekt Minou de blauwdruk van haar leven, terwijl moeder Jopie met uiterste precisie en volle overgave haar levensverlengende zang- & dansrituelen deelt. Daarmee is het proces van de voorstelling in zichzelf misschien wel de ultieme methode om moeder zo lang mogelijk in leven te houden. Vrolijk zwierend richting eeuwigheid geven moeder en dochter een energiek beeld van een omgekeerde euthanasie. Als broodnodig tegengeluid bij het maatschappelijke debat over ouderen dat altijd gericht is op aftakeling, ontbrekende zorg en het georganiseerde levenseinde. ,,Nooit opgeven Minoutje, al beginnen de ratten te knagen aan je teennagels, dan heb je altijd nog je fris gemoed."

Een ontroerende en optimistische voorstelling voor iedereen met onbeteugelde levensdrift of met gebrek daaraan. Met filmbeelden van documentairemaker Maasja Ooms (winnaar IDFA Publieksprijs 2017) en dans door ouderen van Gouden Dans.

De voorstelling heeft de mogelijkheid uit te monden in een levensverlengende dansavond voor iedereen, jong en oud. DJ aanwezig. Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl

DRIELUIK Dit drieluik wordt gemaakt met steeds verschillende artistieke en maatschappelijke partners. Voor Moeder werd samengewerkt met documentairemaker Maasja Ooms en Gouden Dans. Deel 2 'Niet de vaders' van Ravi Parker wordt in 2020 gemaakt met acteur Eelco Smits en een homoseksueel mannenkoor. Een bloedserieuze stand-upcomedy over de rol van de vader. Minou: ,,Vader ben ik nu zelf, of eigenlijk niet echt, van het kind dat mijn vriendin droeg en ter wereld bracht en waarvan de biologische vader weliswaar het zaad bood, maar de daarbij behorende traditionele rol niet vervult. Allebei zijn wij niet de vader van." Over de (luxe) verbinding en eenzaamheid van modern ouderschap. En wat die verschuivingen kunnen gaan betekenen voor de inrichting van de samenleving. In deel 3 komen kinderen aan het woord en dit deel wordt gemaakt in samenwerking met een jeugdtheatergezelschap, een kinderrechter en lokale gerechtshoven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie