Nederlandse staat profiteert volop van negatieve rentestand

14 oktober 2019 om 11:38 Overig

partner content

Geld lenen en daarbij rente ontvangen in plaats van deze te moeten betalen. Het lijkt te mooi om waar te zijn en normaal gesproken is dat het ook. Tenzij je de Nederlandse overheid bent. Wie normaal gesproken leningen voor periodes van slechts 3 tot 6 maanden af wil sluiten, betaalt al snel enorme woekerrentes over deze zogenoemde flitskredieten. De Nederlandse overheid doet voor dat type leningen echter geen beroep op woekeraars, maar wendt zich tot de reguliere kapitaalmarkt. Daar is de rente sinds de start van de kredietcrisis in 2008 steeds verder gedaald en inmiddels onder de nul procent uitgekomen, zodat de overheid geld toe krijgt als er geleend wordt.

Lenen voor de korte termijn uiterst lucratief
Dat het afsluiten van kortlopende leningen op de reguliere kapitaalmarkt erg lucratief kan zijn, blijkt wel uit het feit dat dit in 2018 een extraatje van maar liefst 224 miljoen euro voor de Nederlandse schatkist opleverde. Aangezien er al zo'n 5 jaar sprake is van negatieve rente op dit soort leningen leverde deze situatie ons land bij elkaar opgeteld al meer dan 1 miljard euro op. Om tot zo'n groot bedrag te kunnen komen moet er echter ook heel erg veel geld geleend worden. In totaal gaat het in dit geval om bijna 400 miljard euro aan kortlopende kredieten, waarbij het uitstaande kredietbedrag in 2018 alleen al varieerde tussen de 13,7 miljard en 42,5 miljard euro.

Wel rentebetaling op langdurige staatsschulden
Toch is het op het gebied van rente niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de Nederlandse overheid. Op langlopende leningen moet er wel degelijk nog steeds gewoon rente betaald worden. De huidige staatsschuld kost Nederlanders op jaarbasis bijna 6 miljard aan rente en in dat geval is er nog geen cent van dat uitstaande bedrag afgelost. Het enige voordeel dat de Nederlandse staat ook in dit geval heeft, is dat de huidige rente ook voor dit soort leningen tamelijk laag is, zodat er voor die 6 miljard aan jaarlijkse rentekosten betrekkelijk veel geld geleend kan worden.

Lage rentestand biedt ook voordeel voor consumenten
Consumenten profiteren weliswaar niet of nauwelijks van negatieve rentes, maar kunnen vanwege de lage rentestand op dit moment wel tegen uiterst aantrekkelijke, lage rentetarieven goedkoop geld lenen. Dat voordeel geldt niet alleen voor het huidige hypotheekaanbod, maar ook voor persoonlijke leningen, autoleningen en doorlopende kredieten. Wie op dit moment al een lening voor een langere periode heeft lopen, doet er verstandig aan om te checken of deze mogelijk via een andere kredietverstrekker overgesloten kan worden, waardoor er op de rentekosten kan worden bespaard. Daarnaast is het raadzaam om voor volledig nieuwe kredieten de tarieven en voorwaarden van verschillende aanbieders via een objectieve vergelijkingssite te checken, zodat de kredietnemer het goedkoopste leenproduct af kan sluiten dat het beste op zijn of haar wensen aansluit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie