Afbeelding
William Rutten

Struijlaart brengt ode aan gitaar en zijn helden

24 oktober 2019 om 06:39 Muziek

EDE Ed Struijlaart laat woensdag 30 oktober zijn gitaarhelden herleven in Theater Cultura. Hij brengt een ode aan de gitaar en zijn helden.

Het begon voor Ed Struijlaart allemaal toen hij op achtjarige leeftijd Eric Clapton op TV zag. Hij wist het meteen: De gitaar wordt mijn beste vriend. Voor zijn negende verjaardag kreeg hij zijn eerste gitaar en was voorgoed verkocht. In het theater, tijdens 'Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran', vertelt Struijlaart zijn verhaal aan de hand van zijn gitaarhelden. Die waren er altijd op de juiste momenten. ,,Als ik in de put zat waren ze er met liedjes om me uit die put te trekken, als ik me goed voel dan zijn ze er met liedjes om dat gevoel vast te houden én ze inspireren me om zelf liedjes te schrijven." Dat Struijlaart succesvol liedjes weet te schrijven blijkt wel uit de vier Radio 2 Topsongs die hij reeds op zijn naam heeft staan. Ook schreef hij met Peter Slager (BLØF) de muziek voor SOOF de Musical.

In gesperk met Ed Struijlaart: Welke gitaarmannen komen er allemaal voorbij tijdens de voorstelling?

,,We schieten van de 'Crossroads' van Robert Johnson naar het 'Seattle' van Jimi Hendrix en gaan langs bij Carlos Santana. We pakken het mooiste werk van Clapton en John Mayer beet en laten een nieuwe held als Ed Sheeran ook niet onbelicht."

Is het niet raar om iemand als Ed Sheeran te eren in je voorstelling? Hij is nou niet bepaald een virtuoos als Clapton of Hendrix? 

,,Het lijkt misschien een beetje raar, maar iemand als Ed Sheeran is iemand van nú en iemand die de gitaar gebruikt als zijn hoofdinstrument. Hij gebruikt daarnaast ook nieuwe technieken zoals zijn speciale loopstation. Daarmee kan hij zichzelf opnemen terwijl hij op het podium aan het spelen is, met als gevolg dat hij in zijn eentje klinkt als een heel orkest."

Welke gitaarman is voor jou het meest belangrijk geweest?

,,Dat is een lastige vraag, want elke gitaarman was er voor mij op het moment dat ik ze het meest nodig had. Dat is ook wat ik in de voorstelling laat zien: de kracht van muziek en vooral de kracht van de gitaar om wonden in je ziel te helen. Het is voor mij het enige instrument, samen met de stem, wat me zó diep kan raken. Maar als ik er één moet kiezen dan ga ik toch voor Clapton. Dankzij de beste man ben ik ooit begonnen."

Speel je de voorstelling helemaal alleen of heb je ook nog andere muzikanten bij je?

,,Ik heb twee muzikanten bij me. Die gasten kunnen werkelijk alles en het is een feest om met ze te spelen. De drummer speelt ook percussie en de bassist speelt ook gitaar. Dus op die manier kunnen we van klein en unplugged naar een volle bak power trio om te rocken als Hendrix in zijn beste dagen. Het is ook echt niet alleen maar gitaarsolo's wat de klok slaat. Ik kom er namelijk gedurende de voorstelling achter dat mijn gitaarmannen een ruige en een zachte kant hebben. Dit hoor je ook terug in de liedjes. Het is voor een zeer breed publiek toegankelijk."

Er is tegenwoordig ook een 'Gitaarmannen podcast'?

,,Dat klopt! Ik vind het zelf zo leuk om te vertellen hoe ik de liefde voor de gitaar heb ontdekt, dat ik me bedacht dat elke gitarist waarschijnlijk wel zo'n verhaal moet hebben. Dus ik ben de crème de la crème van de Nederlandse gitaristen gaan interviewen voor mijn podcast serie. Denk aan Harry Sacksioni, Spike van Di-rect, Paskal Jakobsen van BLØF, Jaap Kwakman van de 3J's en nog vele anderen. Het levert leuke gesprekken op met de beste gitaristen die ons land rijk is. Er staan er inmiddels al tien online en er komt volgend jaar een tweede seizoen!"

Kaarten zijn te koop via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie