Afbeelding
Friso

Gemeente Ede beslist binnenkort over komst zonnepark

17 oktober 2019 om 17:41 Natuur en milieu

EDE Er komt mogelijk een zonnepark in het Binnenveld. De gemeenteraad van Ede neemt daar binnenkort een beslissing over. Het zonnepark Nergena zou volgens de ontwikkelaar, LC Energy, een belangrijke bijdrage aan de duurzame energieproductie in de gemeente kunnen leveren. 

Projectleider Friso Huizinga vertelt dat het zonnepark onder andere een project wordt van Stichting Levend Archief. ,,Deze stichting zet zich in voor behoud van verscheidenheid aan planten. Op dit moment worden 500 van de 1500 soorten bedreigd. Zonnepark Nergena biedt de mogelijkheid bedreigde soorten in te zaaien.''

FAUNA Het zonnepark staat daarnaast op grond van Wageningen University & Research (WUR). Dierenecoloog Alex Schotman gaat namens de WUR onderzoek doen naar fauna en bodemleven. ,,Op veel landbouwgronden leven geen vogels meer. Ze hebben er als broedvogel niks te zoeken. Er is geen goed voedsel, geen schuilplaats en geen nestgebied. Dat kan een zonnepark allemaal wel bieden, mits goed ingericht en beheerd. Wij denken bovendien dat je een zonnepark aantrekkelijk kan maken voor vogels die vroeger veel voorkwamen in het boerenland, zoals de patrijs."

BODEMKWALITEIT De WUR wil daarnaast de effecten op de bodemkwaliteit onderzoeken. ,,Mijn verwachting is dat je zonneparken op zo'n manier kunt ontwerpen, dat het geen probleem oplevert voor de bodemkwaliteit. Dit kunnen we onderzoeken door variatie aan te brengen in de opstelling van de panelen. We zijn nog op zoek naar extra financiering om meer onderzoek mogelijk te maken."

HISTORISCHE LIJNEN Wethouder Lex Hoefsloot, verantwoordelijk voor energietransitie, hoopt dat de gemeenteraad zal instemmen met de plannen zoals ze er nu liggen. ,,Ik denk persoonlijk niet dat we een mooier project dan dit gaan krijgen binnen de gemeente. Het park met zonnepanelen wordt mooi ingepast in het landschap en de historische lijnen komen terug en zijn goed zichtbaar. Met de natuur en het dierenleven wordt voldoende rekening gehouden. Er komt voldoende ruimte tussen de panelen. Over biodiversiteit is nagedacht en er is een goede afweging gemaakt."

BIJDRAGE LEVEREN Hoefsloot is blij dat Ede een bijdrage kan leveren aan onderzoek naar het leven van vogels en insecten bij het zonnepark. ,,Dat is niet alleen belangrijk voor ons, maar voor het hele land. Dankzij onderzoek weten we over vijf jaar beter hoe we de parken kunnen inrichten."

ENERGIENEUTRAAL Behalve natuur en historie is er nog een reden dat Hoefsloot het zonnepark graag ziet komen: ,,Ede wil energieneutraal zijn in 2050. We hebben daar een routekaart voor gemaakt. We moeten zuiniger omgaan met energie. Daarnaast moeten we meer energie duurzaam opwekken. Daar zijn ook zonnevelden voor nodig. De gemeente heeft vastgesteld dat er vier windmolens en 50 hectare aan zonneparken voor 2022 moeten worden gerealiseerd. Dit park levert een mooie bijdrage aan die doelstellingen. We moeten nu echt stappen gaan zetten. Stilstaan is geen optie."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie