Afbeelding
Eip Janssen

Koude douche DES Lunteren

20 oktober 2019 om 09:03 Overig

LUNTEREN De dammers van DES Lunteren hebben zichzelf een slechte dienst bewezen. In de tweede speelronde nationale damcompetitie werd in eigen huis een 9-11 nederlaag geleden tegen het bezoekende Huizum (Leeuwarden).

Eip Janssen

Na deze nederlaag staat DES Lunteren op de zesde plaats op twee punter van een kwartet koplopers. De Lunteranen moeten nu al de achtervolging inzetten om eventueel te promoveren naar de ereklasse dammen.

,,DES Lunteren gaat zaterdag 9 november naar koploper DIOS Achterhoek. Daar moet volle bak worden gestreden. De doelstelling is en blijft promoveren. Het seizoen duurt nog lang", kijkt Arjen Timmer ver vooruit.

Huizum is een ervaren en degelijke ploeg waar de Lunteranen voorafgaand aan de wedstrijd voor op hun hoede waren. Immers, het niet-meespelen van de jarige kopman Henk Klarenbeek en sterkhouder Harmjan Lammers waren een aderlating voor het team. In invaller Aldert van Eck had DES echter wel een ervaren vervanger in huis.

Laura Timmerman ging tegen de snel spelende Heslinga combinatief onderuit in een explosieve korte vleugelopstelling en kon niet anders dan opgeven.

Aldert van Eck speelde tegen de sterke Friese kopman Rein van der Pal en betrok een klassieke stelling met veel tempovoordeel. Dat het echter zo snel slecht houdbaar werd, had niemand voorzien en de snelle nederlaag was opnieuw een tegenvaller voor het team. Met een 0-4 achterstand beloofde het een lastige middag te worden.

INHAALRACE Arjen Timmer speelde een interessante en spannende partij waarin de kansen weliswaar aan hem waren, maar waar de tegenstander prima stand hield. Een ietwat teleurstellende remise was de uitslag.

Aan het tiende bord speelde Arwin Lammers een mooie aanvalspartij en uiteindelijk werd hij hiervoor beloond met een klinkende overwinning. Hiermee was de spanning (5-7) terug in de wedstrijd, maar zou er nóg iemand kunnen winnen?

Stijn Overeem koos in een voordelige stelling voor een risicovolle afwikkeling om nog te proberen een winst te forceren. Uiteindelijk mocht hij nog in zijn handjes knijpen met een puntendeling, al was die gezien de gehele partij zeker verdiend!

REMISES Nieuweling Paul Wijninga speelde tegen ex-sterkste man van Nederland, Tjalling van den Bosch. Hij bracht de vriendelijke reus uit het noorden aan het wankelen vanuit strak halfopen klassiek spel. Tot in het late middenspel toe deed hij er alles aan om een foutieve zet van zijn tegenstander te ontlokken, maar ook deze winstpogingen mocht niet baten, en hier dus ook een remise.

Peter Hoogteijling speelde aan het eerste bord een drukpartij tegen nestor Anton Schotanus. Hij verbruikte veel tijd om steeds het beste plan te vinden, maar ook hier gaf de tegenstander geen krimp: remise.

Ronald van de Beek en Mark Sanders speelden beiden een onderhoudende klassieke partij met onderhuidse spanningen, maar waarin het evenwicht nooit ergens werd verbroken.

Alle hoop was gevestigd op teamleider Erwin van Hierden. In een laveerpartij probeerde hij grip te krijgen op de stelling van zijn tegenstander en ook in deze partij ging de Lunterse speler tot in een dunne stelling door in de hoop nog iets te kunnen forceren. Maar ook in deze laatste partij hield de Friese tegenstander degelijk stand met remise tot gevolg.

DES Lunteren – Huizum 9-11

1. Peter Hoogteijling - Anton Schotanus 1-1

2. Stijn Overeem - Jan Adema (1-1

3. Aldert van Eck - Rein van der Pal 0-2

4. Laura Timmerman - Erwin Heslinga 0-2

5. Erwin van Hierden - Waylon Poot 1-1

6. Mark Sanders - Anne Piet Kooistra 1-1

7. Ronald van de Beek - Sietse Nagel 1-1

8. Arjen Timmer - Piet Bouma 1-1

9. Paul Wijninga - Tjalling van den Bosch 1-1

10. Arwin Lammers - Jacob de Vries 2-0

WISSELEND De overige DES Lunteren teams haalden in de nationale competitie wisselende resultaten

Het tweede team won 13-7 van de Amateurs uit Sint-Oedenrode – Sint-Michielsgestel.

DES Lunteren 3 verloor met 8-12 van Hartolie.

Het vierde team haalde wel de volle buit. De 16-4 zege tegen het derde tiental van De Waarddammers was even duidelijk als verdiend.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie