Koen van Roekel en Saskia van der Zee Europees kampioen

20 oktober 2019 om 10:28 Korfbal

BENNEKOM Talent TeamNL Korfbal, met de DVO spelers Koen van Roekel en Saskia van der Zee, is zaterdag op overtuigende wijze Europees kampioen geworden door België U21 met 21-12 te verslaan. De finale van het IKF U21 European Korfball Championship in Tsjechië kende een gelijkopgaande start, waarna Talent TeamNL Korfbal al snel de wedstrijd naar zich toe trok.

In een ambiance die een finale waardig was – de hal zat weer bomvol enthousiaste supporters – begon Talent TeamNL Korfbal in een basisopstelling, die een combinatie was van twee vakken uit voorgaande opstellingen. Axel van Genechten opende de score voor België U21 met een afstandsschot, waarna Joren van Nieuwenhuijzen direct een antwoord had, ook van afstand. De ploegen gaven elkaar veel druk wat een 4-4 stand opleverde na het eerste kwart. Tot 6-6 ging de strijd gelijk op. In het tweede kwart kwam U21 beter onder de druk uit en ging het rendement omhoog. Sanne van der Werff zorgde voor een verschil van twee punten (6-8) en daarna bouwden Brett Zuijdwegt, Randy Oosting en Koen van Roekel de voorsprong uit tot 11-6 bij rust.

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde, net als het verschil in de score. België U21 was wat ongelukkig in de passing en Talent TeamNL Korfbal net wat gelukkiger in de afronding. In het vierde kwart liep Nederland verder uit en wisselde bondscoach Kees Vlietstra één keer. Na het laatste fluitsignaal van de Slowaakse scheidsrechter Peter Busik prijkte een 21-12 eindstand op het scorebord.

Randy Oosting werd topscorer voor Nederland met vijf goals, terwijl Lisa van Gorp en Axel van Genechten een groot deel van de score voor België op zich namen met ieder vier doelpunten.

Vlietstra complimenteerde zijn ploeg na afloop met het behalen van een zakelijke en volwassen overwinning.,,We spelen een redelijk eerste kwart, maar een achterstand na tien minuten was verdiend geweest. Met wat wisselingen in het vak van Brett en Randy speelden we een heel goed tweede kwart - waarin we het verschil maken - en konden we het in het derde en vierde kwart afmaken. Een verschil met de WK-finale van vorig jaar, waarin België het gevoel hield nog terug te kunnen komen."

Een extra vermelding heeft Vlietstra voor Koen van Roekel, die aan beide kanten heerste in de rebound. "De beker is weer terug, daar zijn we heel blij mee", zo sluit hij af.