Guido Kusters op zijn racerunner.
Guido Kusters op zijn racerunner. Ted Walker

'Nu kan hij zelf medailles winnen'

25 februari 2018 om 08:16 lokaal

EDE Racerunning is een hardloopsport voor mensen met een lichamelijke beperking. Een racerunner is een soort loopfiets met drie wielen. In Ede wordt de sport aangeboden door atletiekvereniging Climax. De families van Yonne de Vocht (13) en Guido Kusters (9) waren op zoek naar een sport voor hun kind met een lichamelijke beperking, want zij kunnen niet meedoen met een reguliere sport. Sportservice Ede ging met de families op zoek.

Ted Walker

Er werd begonnen met een sportinstuif voor kinderen met een lichamelijke beperking. ,,We zagen dat deze behoefte aan sport bij veel meer mensen aanwezig was", zegt De Vocht. De sportinstuif bleek een uitkomst. Het voorzag in een behoefte die ieder mens kent en op welke wijze dan ook opgevuld wil zien; ergens bij horen en ook eens ergens de beste in kunnen zijn. Tijdens een sportinstuif was er een workshop racerunnen. De kinderen waren heel enthousiast, ze konden nu rennen en snelheid maken.

Omdat het zo goed aansloeg, is Sportservice Ede op zoek gegaan naar een vereniging om dit als sport te kunnen aanbieden. Aangezien deze sport niet zomaar in een zaaltje uitgevoerd kan worden, werd de atletiekvereniging erbij betrokken. ,,Sportservice Ede en Climax hebben acht weken lang clinics gegeven'', vertelt Mariëlle Kusters. ,,En het groepje dat toen meedeed, is er nog altijd. Het is echt een mooie sport. De kinderen kunnen nu zelf rennen en ergens de beste in zijn.''

CLIMAX Guido (9) zit op een reguliere school in Ede. Door zijn spieraandoening fietst hij op een driewieler en hij werkt op een laptop, omdat schrijven niet lukt. Met gym kan hij ook niet altijd meedoen en hard rennen lukt niet. Met racerunnen kan hij wel hardlopen en de snelste zijn. Guido zag zijn zus vaak thuiskomen met medailles die ze won met twirlen. Nu kan hij zelf aan wedstrijden meedoen, medailles verdienen en de beste zijn. Iets wat voorheen nooit zou kunnen. Climax heeft de racerunners in hun vereniging opgenomen en is daarmee één van de vijftien verenigingen in Nederland die deze sport aanbiedt. De racerunners staan nu nog gestald in de kleedkamer, maar moeten daar binnenkort weg.

,,Wij zochten daarom een ruimte om de racerunners droog te kunnen stallen'', vertelt Wilbert Kusters. ,,En nu krijgen we spontaan een container aangeboden van Axima Brandbeveiliging in Ede.''

MEEDOEN De Vocht en Kusters vertellen over hun kinderen met maar één doel. ,,We gunnen dit andere kinderen en hun families ook. Daarom willen we graag meer bekendheid. Kom langs, kom kijken en kom meedoen. Om mee te kunnen doen, is het wel van belang dat u zich van tevoren aanmeldt, dan zorgen wij ervoor dat er een extra racerunner klaarstaat'', eindigt Mariëlle Kusters. De training wordt gegeven op donderdag van 16.30 tot 17.45 uur op de atletiekbaan van Climax aan de Sportparkweg in Ede. Aanmelden: Mariëlle Kusters, 06-14397494.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie