Nederland, Amsterdam, 15-02-2018. Portret van Barbara Kozelj, een Sloveense mezzosopraan. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Amsterdam, 15-02-2018. Portret van Barbara Kozelj, een Sloveense mezzosopraan. Foto: Andreas Terlaak Andreas Terlaak

Aria's van Vivaldi en Händel in Cultura

29 oktober 2019 om 09:58 Muziek

EDE Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten brengen met mezzosopraan Barbara Kozelj de mooiste aria's van Vivaldi en Händel ten gehore in Cultura.

Op vrijdag 1 november brengen Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten onder leiding van Bojan Cicic een intiem concert met mezzosopraan Barbara Kozelj. In Cultura zingt de mezzosopraan de mooiste opera aria's van grootmeesters Vivaldi en Händel. Kozelj heeft de perfect volmaakte stem waarmee ze de muziek uit de baroktijd als geen ander beheerst.

VOCALE SCHOONHEID Vivaldi en Händel waren ware grootmeesters in de opera. Händel schreef er meer dan veertig en Vivaldi zelfs twee keer zo veel. Opera's die tot de allerbeste van hun tijd behoren. Lange tijd lagen ze verborgen onder het stof van voorbije eeuwen, maar meer en meer worden ze herontdekt en bewonderd om hun uitzonderlijke kwaliteit. Elke aria daaruit is een klein juweel van vocale schoonheid, waarin Barbara Kozelj elke menselijke emotie kan laten horen die er in de opera te vinden is. Als zij haar stem even rust geeft, speelt een ensemble van het orkest onder leiding van Bojan Cicic de mooiste 'sinfonias' en 'concerti' van Vivaldi.

PROEFKAMERMUZIEK Het concert in Ede is onderdeel van de serie Proefkamermuziek van Cultura. Een serie klassieke concerten met ensembles en musici van topniveau en een rijk palet aan muziekstijlen en theatrale hoogstandjes. Ieder concert is een lust voor oren en ogen en wordt vooraf gegaan door een inleiding. Na afloop is het tijd voor napraten met de musici onder het genot van een heerlijk glas wijn. Een mooie serie ontmoetingen en gelegenheid voor een gezellig avondje uit.

TANGO ALIADO Op 16 november staat er ook nog een mooi tangoconcert op het programma van Tango Aliado: El Compás. De fascinatie voor de kracht van het ritme in de tango staat centraal. Eind 19e eeuw waren de steden aan de Río de la Plata een grote smeltkroes van verschillende culturen, die ieder hun eigen soort muziek inbrachten. Ritmes uit habanera, milonga, candombe en tango wals vloeiden samen in veelzijdige tango muziek. U wordt verrast door zowel opzwepende, vurige dansen als door intieme, tedere melodieën van onder andere Pugliese, Canaro, Salgán en Piazzolla.

In het voorprogramma treedt het Bandoneon ensemble: El Alma del bandoneon; de ziel van de bandoneon op. Het ensemble staat onder leiding van Gert van Ruijswijk, docent bandoneon en accordeon van het Muziekplein.

Kaarten voor de concerten zijn verkrijgbaar bij de receptie van Theater Cultura, tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl. Wie nog kaarten voor de serie (minimaal vier concerten) reserveert, ontvangt 20 % korting.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie