groepsfoto Vocalise
groepsfoto Vocalise Heleen Bense

75 jaar Vrijheid, 25 jaar Vocalise

27 oktober 2019 om 11:08 Muziek Deel je nieuws

75 jaar Vrijheid, 25 jaar Vocalise

 

Het jubileum van dit gemengd koor uit Ede wordt gevierd met een Jubileumconcert “VRIJHEID en VERLICHTING”.

Voor deze gelegenheid componeerde Roel van Oosten zijn Sacrifice and Freedom, over het verlangen naar vrijheid als die je afgenomen is en teksten van Spinoza, een filosoof uit de tijd van de Verlichting. Een première!            

Het concert wordt gehouden op zaterdagavond 16 november om 20.15 in de Brinkstraatkerk, Brinkstraat 41 te Bennekom en op zondagmiddag 17 november om 15.30  in de Hervormde kerk, Kerkstraat 7 te Renkum, onder leiding van Gerrit Maas. De toegang is vrij. Er is een collecte na afloop.

Het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Ede hebben dit bijzondere concert financieel ondersteund.                       

Harmony of the Spheres van de Nederlandse componist Joep Franssens heeft net als de opdrachtcompositie een tekst van Spinoza. Zijn thema verbeeldt vrijheid door de harmonie in het universum. Lulling the Sun van Kancheli borduurt daarop voort. De Five Spirituals van Tippett zijn negrospirituals en komen uit een oratorium dat Tippett schreef naar aanleiding van de Kristallnacht. Hij wilde daarmee stem geven aan de onderdrukten. Dat thema vinden we ook terug in het Gevangenenkoor uit de opera Fidelio van Beethoven en het Slavenkoor uit Nabucco van Verdi. Op dit programma kan een "Libera me" niet ontbreken. De tekst komt voor in het katholieke officie voor de doden en is onderdeel van een Requiem. Eén van de mooiste versies is die van Gabriel Fauré.  Gerrit Maas: “Een prachtige kans voor u om een uniek concert en een wereldpremière mee te maken, en een prachtige kans  voor Vocalise om in de schoonheid en complexiteit van dit muzikale programma haar vocale kwaliteit en souplesse te laten horen!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie