Harpiste Lavinia Meijer speelt op 16 en 29 november twee soloconcerten in de Edesche Concertzaal.
Harpiste Lavinia Meijer speelt op 16 en 29 november twee soloconcerten in de Edesche Concertzaal. Jacqueline Imminkhuizen

Harpmuziek van Lavinia Meijer in Concertzaal

2 november 2019 om 06:59 Muziek

EDE Lavinia Meijer, één van de beste harpisten ter wereld, geeft zaterdag 16 en vrijdag 29 november een solorecital.

Voor Meijer begon het allemaal met de muziek van Debussy. Daarom speelt ze een van zijn bekendste stukken, het pianostuk 'Claire de lune'. Onder haar handen klinkt het alsof het altijd al een harpstuk is geweest. Hetzelfde geldt voor de sfeervolle 'Gnossiennes' van Debussy's tijdgenoot Érik Satie. Ook laat Meijer muziek van Ludovico Einaudi horen, afkomstig van haar succesvolle album 'Passaggio'.

Lavinia Meijer is wereldberoemd. Ze speelt in de belangrijkste concertzalen van New York tot Berlijn en deelt het podium met grootheden als Philip Glass, Ludovico Einaudi en Iggy Popp. Maar hoe succesvol Lavinia ook is, ze blijft met beide benen op de grond staan. Terugkijkend op haar indrukwekkende carrière vertelt ze: ,,Talent is lang niet alles. Je hebt durf nodig. Het leven is een weg die niet altijd recht loopt.”

STEUN Meijer zelf heeft altijd veel troost geput uit de kracht van muziek en in het bijzonder haar harp. ,,Op momenten dat ik het zwaarder had of me eenzaam voelde is de harp altijd een steun geweest. Het is een boomstam waarbij ik aan de takken steeds meer van mijn eigen leven kon hangen.” Het bracht haar vrijheid, ontmoeting met andere mensen en nieuwsgierigheid. ,,Door mijn ontmoetingen met zoveel verschillende mensen en artiesten ben ik nog meer de kracht van muziek gaan inzien”, vertelt de harpiste. ,,Muziek is een samenbindende kracht die grenzen kan doorbreken.”

BRUGGEN SLAAN Het bruggen slaan vanuit de klassieke muziek naar andere muzikale culturen is een van de kenmerken van de muzikale persoonlijkheid van Meijer. Een voorbeeld daarvan is een Koreaans volksliedje dat Meijer leerde kennen toen ze een paar jaar geleden terugkeerde naar haar geboorteland Zuid-Korea. ,,Het verbond me niet alleen met mijn eigen verleden, maar ik merkte ook hoezeer het de Koreanen onderling verbindt. Ik heb dit lied voor een Noord-Koreaans echtpaar in Nederland gespeeld. Dat was heel emotioneel, want het liedje maakte tegelijk gevoelens van verlangen en hoop los. Muziek is het beste doorgeefluik voor emoties.”

Organiste Willeke Smits neemt bezoekers vrijdag 1 november mee op een muzikale tocht die voert van Noorwegen over de Noordzee naar Engeland en vervolgens naar Amerika. Samen met de Britse mezzosopraan Emma Brown brengt Willeke Smits klassiekers tot leven, variërend van Griegs 'Holberg Suite' tot 'Summertime' van Gershwin.

ADAM LALOUM Adam Laloum voelt zich thuis in de intieme muziek van Schubert en de karaktervolle stukken van Beethoven en Schumann. Het is muziek vol liefde en fantasie, maar ook soms angst en hartstochtelijk verlangen. ,,Laloum raakt de kern en laat ons mee dromen", schrijft OpusKlassiek.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie