James Ruchtie in zijn muziekkamer. ,,Ze moeten keihard werken.
James Ruchtie in zijn muziekkamer. ,,Ze moeten keihard werken." Freek Wolff

Jamesway op de bres voor muzikanten

26 februari 2018 om 10:23 lokaal

EDE Amateurmuzikanten aan een groter publiek presenteren, dat is de doelstelling van Stichting Jamesway. Edenaar James Ruchtie (68) is gepokt en gemazeld in de wereld van de popmuziek en richtte deze ideële organisatie op.

Freek Wolff

Een kamer in zijn woning ademt muziek. Een drumstel, een basgitaar, elektrische gitaren en een echte Fender Rhodes, naast een partij opnameapparatuur. Posters aan de wand herinneren aan concerten. Ruchtie steekt een sigaret op.

,,Een jaar of vijf geleden richtte ik deze stichting op met de Edese saxofonist/zangeres Birgit van Engelshoven. Zij is penningmeester van het bestuur, terwijl Peter de Vos intussen secretaris is geworden. Ook Rogier Pelgrim heeft zijn medewerking toegezegd", vertelt de muzikant die in het dagelijks leven rekenen geeft als leerkracht in het mbo.

GROTER PODIUM James merkte dat getalenteerde leerlingen die van een muziek- of popschool komen, nogal eens in een gat vallen. Hij wil deze muzikanten op weg helpen naar een groter podium, door te stimuleren en te faciliteren. ,,We werken op projectbasis. Met het juiste netwerk, de oefenlocaties, instrumenten en positieve inzet helpen we talentvolle amateurs op weg", meldt de website.

BEGRIP Ruchtie brandt meteen los over zijn ervaringen met een bigband, rapper Reggie van Dinter en zanger Thijs Roseboom (bekend van Idols). Een aantal jaar geleden was hij ook initiatiefnemer van Live Stage Marnix, een klein podium voor singersongwriters. Intussen is dit fenomeen een begrip in Ede. Ruchtie heeft ook contacten met Poppodium Ede en wil dit initiatief mede ondersteunen.

KEIHARD WERKEN ,,We willen mensen begeleiden met eigen liedjes. Ze moeten voor de muziek gaan en niet voor de roem of het geld. Met een mentaliteit zoals Ed Sheeran en Passenger ook zijn begonnen. Ik zie best veel talent, maar daarmee omgaan is vers twee. Ze moeten keihard werken, want ik ga geen energie stoppen in mensen die alleen maar met de flow mee hobbelen. Wat wil je doen met je talent? Wil je ervoor gaan en past dat bij je karakter? Daar willen we eerst antwoord op krijgen. Om beter te gaan zingen, verwijzen we mensen ook door naar docenten als Roos Blufpand."

De organisatie wil slechts één project om handen hebben en niet meerdere tegelijkertijd. Of dat nu een solozanger(es) is, of een trio of een band, maakt niet uit. ,,Die begeleiden we dan 'tot aan het eind' en dat kan wel een jaar of twee duren. Tot ze bijvoorbeeld bij 'De wereld draait door' optreden."

NOORDERSLAG Ruchtie probeert artiesten op diverse podia te krijgen, variërend van Dante in Ede tot aan het befaamde Noorderslag in Groningen, waar zijn zoon programmeur is. ,,Dat is wel handig natuurlijk. Dus de mogelijkheden zijn best groot." Ooit stond James zelf als zestienjarige jongen met de band van zijn vader in het voorprogramma van The Rolling Stones en zo'n mooie ervaring gunt hij al zijn 'pupillen'.

Talenten kunnen zich melden via de website stichtingjamesway.nl, waarna ze auditie kunnen doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie