You're in the army now! Dave Brubeck

30 oktober 2019 om 20:49 Muziek Deel je nieuws

You’re in the army now! – Tribute to Dave Brubeck

Huis Kernhem, zondag 3 november 2019 om 16:00 uur.

De concertserie ‘You’re in the Army Now’ zet legendarische jazzmuzikanten die in het Amerikaanse leger dienden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de spotlights. Een onderbelichte connectie, want voor veel jazzmusici waren de ‘army bands’ niet alleen een leerschool, maar ook een uitvalsbasis voor hun latere jazz carrière. Zo maakte Dave Brubeck tijdens zijn dienstplicht bij de U.S. Navy zijn eerste jazz opnames.

Featuring: Marco Kegel

Dave Brubeck

De legendarische pianist en componist Dave Brubeck vertrok na het behalen van zijn studie aan het conservatorium in 1942 naar Europa om in het Amerikaanse leger te dienen. Nadat hij zich als vrijwilliger aanbood om piano te spelen tijdens een show van het Rode Kruis, oogstte hij zo’n groot succes dat hij de opdracht kreeg een muziekgroep te vormen. Dat werd The Wolfpack, een van de eerste multiraciale muziekgroepen in het Amerikaanse leger. Tijdens zijn diensttijd ontmoette Brubeck al-saxofonist Paul Desmond met wie hij een lange samenwerking aanging. De all-time classic ‘Take Five’ van het Dave Brubeck Quartet uit 1959 werd geschreven door Desmond. Brubeck werd beïnvloed door Europese maatsoorten. Die verwerkte hij in zijn eigenzinnige composities wat een uniek jazzconcept opleverde.

Voor dit tweede optreden uit de concertreeks ‘You’re in the Army Now’ wil gastheer Edgar van Asselt de bijzondere band tussen Brubeck en Desmond belichten. Hiervoor heeft hij saxofonist en klarinettist Marco Kegel uitgenodigd om acte de presence te geven. Hij en Kegel zijn al jarenlang bevriend en stonden menigmaal met elkaar op het podium. Kegel is onder meer lead altist bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Zijn spel is lyrisch, gepassioneerd en zit vol swing.

Bezetting: 
Marco Kegel (saxen), Tim Hennekes (drums), Boris Oostendorp (bas), Edgar van Asselt (piano)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie