Jeroen van den Beemt

Sterke winstpartij basketballers BCE'78

3 november 2019 om 09:29 Overig

EDE De korte competitie stop heeft de Edese basketballers van BCE'78 goed gedaan. Tegen de reserves Celeritas-Donar (Groningen) werd een verdiende 77-69 zege behaald.

BCE '78, dat ambities heeft te promoveren, bezet nu in de tweede divisie de vijfde plaats. De achterstand op koploper B.V. Batouwe 2 is twee punten, maar wel een wedstrijd meer gespeeld.

BCE werd gelijk zwaar onder druk gezet. De schutters van Donar wisten binnen een paar minuten acht punten te scoren. Na een tactische time-out van coach Geraldo Rustenberg kwam de thuisclub geleidelijk terug in de wedstrijd. Goede acties van onder andere Damiël Ermen en Yannick van der Zalm brachten de tussenstand op: 19-22.

TACTISCH Centerspeler Bram Koning startte het tweede kwart met een prachtige dunk na een slimme lobpass van Thijs Dueck.

BCE werkte hard, maar had nog steeds moeite met de goede schutters van Donar.  Maar tactisch lukte het de thuisclub de Groningers steeds beter af te stoppen. De Groningse schutters kregen geen ruimte meer en BCE kon goed anticiperen na het veroveren van de bal.

Ivo Hageman en Michel van den Hoven speelden sterk in de verdediging, waarbij zij hun tegenstander geen moment rust gunden. Aanvallend ging het team uit Ede slim om met de ruimte die het creëerde in de bucket. Richard Boter liet een mooie actie zien en wist de achterstand beperkt te houden. Yannick van der Zalm scoorde nog net binnen de tijd met een zogenoemde buzzer-beater.  ,,Een buzzer beater is een benaming in basketbal, voor een basket die binnen de laatste seconde van een kwart in een basketbalwedstrijd wordt gemaakt", legde Jeroen van den Beemt uit.  De ruststand werd bepaald op 37-44.

STERK In het derde kwart begon BCE sterk met snelle scores van Jordi Dueck en Damiël Ermen. Na vijf minuten kreeg het thuisteam de overhand en boog het de achterstand om tot een voorsprong.

Hierna ging het gelijk op en speelden beide teams sterk. Bram Koning bekroonde een mooie assist met een tweehandige dunk.

Met nog één minuut te spelen schoot Tyrone Herben nog een driepunter en zorgde ervoor dat BCE het kwart afsloot met een nipte 60-59 voorsprong.

BCE '78 putte kracht uit het sterke derde kwart en bleef met overtuiging de score vergroten. Bram Koning speelde sterk in de bucket en pakte veel rebounds.

Thijs Dueck zorgde er met zijn driepunters voor dat Donar harder moest werken in de verdediging.

Bram Koning bleef scoren in de aanval en blocken in de verdediging. Yannick van der Zalm speelde onophoudelijk scherp en overtuigend.

Het team weerstond de goede tegenstand van Donar en liep uit naar een mooie 77-69 winst.

Zaterdag gaat BCE '78 op bezoek bij Flying Red in Roden. Deze  ploeg bezet de zevende plaats in de landelijke tweede divisie.