Afbeelding
Chris Schotanus

Jaap van Lagen wint laatste race op het 'oude' Zandvoort

4 november 2019 om 10:20 Autosport


EDE De zege van Jaap van Lagen tijdens de Zandvoort 500 had een bijzondere lading. Het was namelijk de laatste race voordat het duinencircuit wordt verbouwd met het oog op de F1 Grand Prix van Nederland. ,,Tijdens de prijsuitreiking besefte ik hoe speciaal deze overwinning is", aldus de coureur uit Ede die het vak leerde op Zandvoort.

Van Lagen was door de familie Van Eijndhoven uitgenodigd om mee te racen in de groene Porsche 911 GT3 Cup. Tijdens de endurance-race van 4 uur vormde Van Lagen daarom een team met Bart van Eijndhoven en zijn 19-jarige zoon Huub van Eijndhoven, waarbij JW Raceservice zorgde voor de pitstops, de service en het onderhoud van de 911.

KWALIFICATIE ,,We begonnen het weekeinde goed, want Huub zette de 911 ondanks de vochtige baan op een keurige derde plek tijdens de kwalificatie", complimenteerde Van Lagen zijn jonge teamgenoot. En tijdens de race hield Van Eijndhoven dit hoge niveau moeiteloos vast in de openingsfase, waarna zijn vader het stuur overnam voor de tweede stint. 

VOORSPRONG Na een goed getimede pitstop onder code 60 (de auto's mogen niet harder dan 60 km/u na een incident op de baan), nam Van Lagen het stuur over. Tijdens de 75 minuten rijtijd pakte hij de leiding in de wedstrijd en bouwde hij ronde na ronde aan een imponerende voorsprong. De routinier bleek 4 tot 5 seconden per rondje sneller dan alles en iedereen.

DONKERE WOLKEN ,,Ik kon blijven pushen, want Jochem van de Wiel en zijn team hadden de Porsche heel goed geprepareerd." Extra knap want de Porsche is van de eerste generatie 991 racewagens met een 3,8 in plaats van 4-liter motor. ,,En dat betekent zomaar 25 pk minder." Aan het einde van zijn stint doemden donkere wolken op boven Circuit Park Zandvoort, waarna Van Lagen het team adviseerde om voor regenbanden te kiezen.

OVERWINNING ,,Zeker de eerste 45 minuten was het eigenlijk nog te droog voor regenbanden. Huub stond dus voor de lastige taak om zuinig te zijn op zijn banden, maar hij slaagde erin om ze heel te houden. Heel knap!" Het resultaat was een prachtige overwinning in de laatste wedstrijd op het 'oude' circuit van Zandvoort. Jaap van Lagen en vader en zoon Van Eijndhoven  hadden na 4 uur racen een voorsprong van ruim 53 seconden op het team van Equipe Verschuur in de veel snellere Renault RS 01.
 

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie