Afbeelding
Koen van Weel

Ede gaat jongeren betrekken bij klimaatvraagstuk

5 november 2019 om 15:15 Natuur en milieu

EDE De gemeente Ede wil de jeugd betrekken bij het klimaatvraagstuk. Daarom worden er sinds deze week energietoppers gezocht. Jonge inwoners (onder 18 jaar) van de gemeente Ede kunnen hun duurzame idee voor de buurt of straat insturen. Alle ideeën worden aangeboden aan wethouder duurzaamheid Lex Hoefsloot. De energietopper met het beste idee wint een duurzame muziekspeaker.

Wethouder Lex Hoefsloot: ,,Klimaatspijbelaars, een klimaattop speciaal voor jongeren en steeds meer klimaatdemonstraties voor scholieren. De klimaatbewustheid neemt enorm toe onder jongeren. Tijd om de jeugd echt te betrekken bij een duurzame toekomst. Daarom willen jongeren tot 18 jaar de kans geven om hun duurzame idee voor de stad of wijk te laten horen. Denk bijvoorbeeld aan meer zonnepanelen in de buurt. Of een idee voor een opruimactie of het voorkomen van wateroverlast." Ideeën indienen kan via www.ede-natuurlijk.nl/energietopper.

EDE-NATUURLIJK De winactie is onderdeel van de campagne 'Ede-natuurlijk'. Met die campagne wil de gemeente Ede inwoners enthousiasmeren om zo duurzaam mogelijk te wonen. Op de website www.ede-natuurlijk.nl staan verschillende manieren waarop inwoners individueel of als buurt goed kunnen leven en tegelijkertijd bijdragen aan een schoner klimaat. Inwoners vinden er tips om te beginnen met energie besparen, zelf energie opwekken, de tuin vergroenen, regenwater afkoppelen, en samen met buurtgenoten te stoppen met gas als energiebron.

ENERGIENEUTRAAL De campagne staat niet op zichzelf. Ede wil in 2050 namelijk energieneutraal zijn. Hoefsloot: ,,Dit betekent dat we in 2050 alle energie die we nodig hebben binnen de gemeente duurzaam produceren door middel van wind, zon en biomassa. 2050 is nog ver weg, maar de opgave is groot. Daarom begint de gemeente nu al met campagnes en maatregelen. Op korte termijn, tot 2022, zet de gemeente in op energiebesparing, de realisatie van twee extra windturbines, 50 hectare zonnepanelen op de grond en toename van het aantal zonnepanelen op daken van 40.000 naar 130.000 stuks. Ook verdere uitbreiding van het groene warmtenet is nodig.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie