Afbeelding
Anne Postma

Alfred Gaasbeek verrast in bekerstrijd bij De Cirkel

6 november 2019 om 10:45 Overig

EDE Een bijna honderd procent score op de clubavond bij schaakvereniging De Cirkel. Slechts twee spelers waren afwezig.

Naast de eerste bekerronde werden dinsdagavond ook een aantal wedstrijden in de interne competitie gespeeld. En nadat de kruitdampen waren opgetrokken, de balans was opgemaakt, een paar verrassingen.

In de interne competitie een beperkt programma maar wel veel vuurwerk met eveneens wat onverwachte uitslagen. 

BEKER In de bekercompetitie werden twee spelers die favoriet waren de volgende ronde te bereiken, Anne Postma en Thomas Slijper (foto 2 rechts), uitgeschakeld. Verantwoordelijk daarvoor waren Alfred Gaasbeek en Dominic van Dijk. De eerste (Gaasbeek, red.) bevestigde daarmee zijn goede vorm die hij ook al in de interne competitie laat zien.

Uniek was dus dat geen enkele schaker die voor de bekercompetitie had ingeschreven afwezig was.

Met het ideale aantal van zestien partijen werd volop strijd geleverd, waarbij de klokken het soms zwaar te verduren kregen.

In een aantal gevallen was de beslissing over het eindresultaat een kwestie van seconden.

Zeker in de partijen tussen Ben Zee - Johan de Lange en Jan Hartsuiker - Jim Pronk was dat het geval. Met de klok op vallen en soms nog een enkele seconde op de klok, werd de strijd beslist.

De ontmoetingen tussen Harold Boom (foto 3 rechts) - Anton Spronk en Hans van de Weteringh - Ruben de Vries (foto 4 rechts) werden pas na drie snelschaakpartijen beslist. Dat geeft al aan dat de bekercompetitie bij De Cirkel serieus wordt genomen.

BEKER UITSLAGEN Marnix Lukasse - Tim Evendijk 2.5 – 1.5, Tom Pronk - Ben Verduyn 2-0, Thomas Slijper - Dominic van Dijk 0.5-1.5, Jim Pronk - Jan Hartsuiker 3-1, Harold Boom - Anton Spronk 3-2, Louis van der Vos - Jan Willem Kinkel 0.5-1.5, Anton Ebskamp - Penka Shirokova 2-0, Henry van den Brink - Jasper de Rijk 2-0, Frank van Wijngaarden - Fedde Kingma 2-0, Tom Smit - Peter van de Wijngaart 0-2, Ben Zee - Johan de Lange 0.5-1.5, Albert Bootsman - Kees van Dijk 1.5-0.5, Dick Wenning - Kees van der Dussen 1.5- 0.5, Hans van de Weteringh - Ruben de Vries 3-2, Anne Postma -  Alfred Gaasbeek 0-2 en Eip Janssen - Egbert Aalbers 0.5-1.5.

LOTING De loting tweede ronde op dinsdagavond 3 december leverde volgende wedstrijden op: Dick Wenning - Alfred Gaasbeek, Jan Willem Kinkel - Henry van den Brink, Peter van de Wijngaart - Johan de Lange, Frank van Wijngaarden - Jim Pronk, Anton Ebskamp - Dominic van Dijk, Albert Bootsman - Egbert Aalbers, Marnix Lukasse - Harold Boom en Tom Pronk - Hans van de Weteringh.

INTERNE COMPETITIE Gijsbert Nagel (foto 1 rechts) speelde de laatste weken enkele goede partijen en was erop gebrand om dat in de tiende speelronde te continueren. Zouden de eerste punten kunnen worden behaald?

Helaas had Nagel niet zijn avond. Hij verloor in de opening tegen Frans Elbertsen een pion, waarna de concentratie weg was. In het middenspel kwam Gijsbert Nagel in een uitzichtloze stand terecht. Elbertsen rook zijn kans en behaalde zijn eerste en verdiende overwinning.

Leo Lukasse (foto 5 rechts) opende in de partij tegen Stijn Kappert met zijn gebruikelijke Dame gambiet. Kappert reageerde op een voor Lukasse ongebruikelijke manier. De b en c pionnen van Kappert rukten ver op en in een gecompliceerde stelling verloor Lukasse een paard tegen een pion. Beide spelers mochten niet meer rokeren en Kappert ging op weg naar de overwinning. Na een drijfjacht sneuvelde de koning van Lukasse op b5.

Na een rustige opening verloor Pim Eimers in zijn partij tegen Robert Degenhart in het middenspel een paard. Kort daarna moest hij ook nog afscheid nemen van twee pionnen. De vrijpionnen van Degenhart waren niet meer te stoppen. Eimers streek letterlijk en figuurlijk de vlag.

Door de bekercompetitie waarin veel top twintig schakers uitkwamen veranderde er weinig in de stand.

OVERIGE UITSLAGEN: Femke van Kampen - Frans van de Veer 1-0, Nestor Shirokov - Jelle Bottema 0-1 en Thijs Postma - Floris Ros 1-0.

Top Tien:

1. Henry van den Brink 521,00

2. Frank van Wijngaarden 470,50

3. Albert Bootsman 460,33

4. Jan Willem Kinkel 418,17

5. Jim Pronk 417,00

5. Tom Pronk 415,67

7. Dominic van Dijk 378,50

8. Harold Boom 377,17

9. Marnix Lukasse 333,67

10. Anne Postma 316,17

EXTERN Het tweede team van De Cirkel wist in de eerste ronde van de SOS-competitie afgelopen donderdag (31 oktober) een imposante overwinning (6.5-1.5) te behalen op ASV 7. Voor de winstpunten zorgden Ben Verduyn, Fedde Kingma, Egbert Aalbers, Femke van Kampen, Tom Smit en Anton Spronk. Het halve punt kwam op naam van Cees van der Dussen.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Tom Smit is bezig aan een mooie inhaalrace bij de 50-plussers. In de negende ronde wist hij koploper Kees van der Voort aan de zegekar te binden. Smit klom op naar de tweede plaats. Prolongatie van zijn voorjaar kampioenstitel is nog haalbaar.

UITSLAGEN: Kees van de Voort - Tom Smit 0-1, Louis van der Vos - Hans Pasveer 1-0, Fred Post - Joop de Feijter 0-1, Anneke Liefkens - Pieter Vlaanderen 1-0, Els Creutzberg - Kees van der Dussen 0-1.

In remise eindigden: Ben Verduyn - Klaas van der Wal en Jelle Bottema - Herman van Scherrenburg,

STAND:

1. Kees van de Voort 187,67

2. Tom Smit 163,83

3. Ben Verduyn 150,50

4. Kees van Heerikhuize 148,50

5. Jelle Bottema 138,83 

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie