Wytske VoorleesExpress Ede
Wytske VoorleesExpress Ede Cultura

Voorlezer bij de VoorleesExpress

7 november 2019 om 09:31 Nieuws Deel je nieuws

De VoorleesExpress is een project dat sinds dit jaar niet meer door Vluchtelingenwerk maar door Bibliotheek Cultura wordt uitgevoerd. En wordt gedragen door vrijwilligers zoals Wytske. Wytske doet voor de derde keer mee als vrijwilliger bij de VoorleesExpress. Door het project krijgen de kinderen plezier in het lezen van boeken en wordt hun woordenschat uitgebreid. En de ouders worden gestimuleerd om hiermee door te gaan.

Drie jaar geleden las Wytske over het project in de krant. Ze heeft iets met taal en jonge kinderen en ze wilde contacten opbouwen in Ede en daarom besloot ze zich aan te melden als vrijwilliger.

Het begin was wel even wennen. “Je moet in een gezin eerst vertrouwen opbouwen,” vertelt ze. “In het begin kijken de kinderen de kat uit de boom. De ouders zijn ook afwachtend, want er komt een vreemde vanuit een organisatie het gezin binnen.” Dat afwachtende verdwijnt al snel: de kinderen zitten op de uitkijk tot de voorlezer komt. “Je brengt als voorlezer iets in het gezin dat de kinderen veel plezier brengt.”

Je rol als voorlezer

Wytske is kleuterleerkracht geweest. Haar ervaringen neemt ze mee in haar voorleeswerk. Als ze een gezin met kinderen binnenkomt, kan ze snel inschatten wat bij dat kind past en hoe ze daarbij kan aansluiten met boekjes en spelletjes.

Elke voorlezer heeft eigen vaardigheden die hij of zij kan inzetten bij het voorlezen. Het is vooral belangrijk dat je affiniteit hebt met kinderen en (voor)lezen.

Door haar achtergrond kent Wytske het belang van het project. Taal is heel belangrijk. Kinderen die te weinig woordenschat opbouwen, krijgen een achterstand in het onderwijs. En onderwijs is de basis om jezelf als mens te ontwikkelen in je verdere leven. Je brengt de kinderen dus iets heel belangrijks bij.

Begeleiding van een coördinator

De voorlezers van de VoorleesExpress worden uiteraard ook begeleid door een Voorleescoördinator. De coördinator gaat ook een keer mee naar het gezin om kennis te maken. Soms geeft ze inhoudelijke tips en  je kunt haar ook om advies vragen.

Ook voorlezer worden?

Voor het nieuwe seizoen in januari 2020 is de VoorleesExpress nog op zoek naar nieuwe voorlezers en coördinatoren. Heb je interesse? Meld je aan via www.voorleesexpress.nl, locatie Ede met de knop “Meld je aan als vrijwilliger”. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Riikka Bansema (voorleesexpress@cultura-ede.nl / 06-27614098).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie