Afbeelding
Bob Bronshoff

'Er blijft genoeg te lachen over'

16 november 2019 om 06:27 Podiumkunsten

EDE Soms moet je jezelf een Ultimatum stellen. Alex Ploeg doet dat in zijn eerste cabaretvoorstelling op vrijdag 22 november in Theater Cultura. Bepalen wie je bent. Sterk zijn. Volwassen worden. Ergens voor staan. Alex weigert dit al jaren. Want kom op, hoe doe je dat als je een vat vol tegenstrijdigheden bent?

Alex Ploeg is een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Een coming of age story, après la lettre.

Ploeg is lid van Comedytrain en won de Publieksprijs van Cameretten (2016). Onlangs werd hij in de Volkskrant uitgeroepen tot Comedy Talent van 2018. Dit voorjaar is Ploeg te zien in een nieuw seizoen van het satirische sketchprogramma Klikbeet (NTR). Hij stond afgelopen week in het voorprogramma van Jochem Meyer in Carré en was ook te zien in Zondag met Lubach.

DEBUUT Alex Ploeg krijgt van aandacht nooit genoeg. En Alex Ploeg is graag de leukste van de kroeg. ,,Maar soms als hij alleen is, dan huilt hij in de douche", zingt Alex Ploeg over Alex Ploeg, zichzelf begeleidend op de gitaar die hij kocht om cooler te zijn dan hij eigenlijk is. Ultimatum is zijn debuut, maar als stand-upper bij Comedytrain en Cameretten-finalist heeft Ploeg inmiddels veel podiumervaring opgedaan. ,,Veel van zijn verhalen zijn hilarisch. Sommige herken je direct en andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein. Naast een goede comedian is Alex ook een uitstekend gitarist.", aldus de jury van Cameretten.

De grapdichtheid is hoog. Maar wanneer Ploeg vertelt over een andere Alex Ploeg, die hij probeerde in te halen op Google, blijkt wel dat het best het overwegen waard is om de ernst wat vaker en langer vast te houden. Er blijft genoeg te lachen over.

INZICHTEN Het zou de inzichten uit zijn verleden als dikkige jongen misschien nog krachtiger maken. Hij verloor dertig kilo, maar ook een excuus voor zijn lamlendigheid en achterblijvende succes. Of, zoals hij het mooi zegt: ,,Er zit een bepaalde bevrijding in het al verloren hebben." Maar na je dertigste voelt een belofte zijn niet meer zo comfortabel. ,,Dan betekent het feit dat je nog alles kunt worden voornamelijk dat je nog helemaal niets bent."

Tikje narcistische en tegelijk onzekere jongeman op zoek naar bevestiging vindt eindelijk een plek waar hij de toffe gast kan uithangen die hij wil zijn; Ultimatum is een klassiek comedy-coming-of-ageverhaal, maar Alex Ploeg genoeg om eigen te zijn. En om het tegenovergestelde van een mislukkeling te zien hoef je alleen maar naar het podium te kijken: daar staat een zelfverzekerde zaalinpakker te doen waar-ie goed in is.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie