Afbeelding
Zorgverzekering

Zorgverzekering 2020: wat verandert er allemaal?

12 november 2019 om 14:01 Partnercontent

Vanaf half november maken zorgverzekeraars de nieuwe premies van hun zorgverzekering bekend. Dat is gelijk een mooi moment voor Edenaren om hun huidige zorgverzekering kritisch onder de loep te nemen en eventueel over te stappen naar de goedkoopste zorgverzekering. Vooral voor mensen die nu een collectieve zorgverzekering hebben, verandert er het één en ander.

Korting op collectieve zorgverzekering wordt verlaagd
Maar liefst twee derde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Dit is een verzekering die samen met een groep mensen wordt afgesloten, bijvoorbeeld via de werkgever of de sportclub. Op dit moment mag de zorgverzekeraar maximaal 10 procent korting geven op de basisverzekering van een collectieve zorgverzekering. Dit percentage wordt vanaf volgend jaar bijgesteld naar maximaal 5 procent. Voor aanvullende verzekeringen mogen de zorgverzekeraars nog wel zelf het percentage bepalen. Dit kan oplopen tot 20 procent.

Wat verandert er in 2020 nog meer aan de zorgverzekering?
Er zijn nog een aantal zaken die volgend jaar veranderen. Allereerst zal de maandelijkse premie met €3 worden verhoogd. Dit komt neer op een kleine €40 per jaar. Omdat de zorgverzekering dus duurder wordt, heeft de overheid besloten om dit te compenseren met een hogere zorgtoeslag. Alleenstaanden gaan er met €67 op vooruit en meerpersoonshuishoudens zullen ongeveer €95 meer zorgtoeslag ontvangen. Het blijft verstandig om elk jaar de zorgverzekering te vergelijken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is namelijk een paar honderd euro. Ondanks deze kostenbesparing, stapt slechts 6 procent van de Nederlanders ieder jaar over naar een andere verzekering. En dat is zonde!

Besparen op de zorgverzekering
Voor veel mensen is hun zorgverzekering iedere maand een hoge kostenpost. Zo betaalden 890 Edenaren vorig jaar minimaal zes maanden geen premie voor de zorgverzekering. Helaas wordt de zorgverzekering ook ieder jaar duurder. Uiteraard wil men deze kosten het liefst zo laag mogelijk houden. Naast overstappen, kunnen mensen ook op een aantal andere manieren besparen op deze verzekering. Bijvoorbeeld door het eigen risico te verhogen. Hierdoor wordt de premie lager. Daarnaast krijgen de mensen die in één keer hun premie betalen, ongeveer 3 procent korting. Ook kunnen mensen simpele ingrepen door de huisarts laten doen. Tot slot kan men overwegen om geen aanvullende verzekeringen te nemen. Een voorbeeld hiervan is de tandartsverzekering. Als men maar twee keer in het jaar naar de tandarts gaat, dan is het goedkoper om dit uit eigen zak te betalen.

Overstappen naar een andere zorgverzekering
Vanaf half november is het dus mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Hiervoor kunnen mensen via een prijsvergelijkingswebsite op zoek gaan naar de goedkoopste zorgverzekering. Mensen kunnen tot 31 december 2019 overstappen. De nieuwe verzekeraar zegt dan de oude verzekering op. Wie na 31 december 2019 nog wil overstappen naar een andere zorgverzekering moet zijn oude zorgverzekering vóór 31 december 2019 opzeggen. Dan is het namelijk nog mogelijk om tot 1 februari over te stappen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie