Afbeelding
ANP

Uitbreiding mogelijkheden bouw

12 november 2019 om 17:24 Nieuwbouw

EDE De gemeente Ede gaat de omgevingsvergunningverlening voor bouwprojecten verder uitbreiden. Natuurinclusief en klimaatneutraal bouwen is hierbij een voorwaarde.

De vergunningverlening voor grotere projecten kwam tot stilstand na de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei 2019. Die bepaalde dat plannen geen extra stikstofneerslag mogen veroorzaken, die nadelig is voor Natura2000 gebieden.

Ede besloot in september dat voor het bouwen van één woning, het ver- en uitbouwen van een woning, het ver- en uitbouwen van niet-agrarische utiliteitsgebouwen en het realiseren van 'bouwwerken geen gebouw zijnde' weer omgevingsvergunningen worden verleend. Ede voegt daar nu projecten aan toe die in de bouwfase een zeer beperkte stikstofneerslag veroorzaken, maar dat in de gebruiksfase niet doen.

Ede wordt flink geraakt door de stikstofproblematiek. Het grootste deel van de stad en dorpen ligt binnen drie kilometer van het Natura2000 gebied de Veluwe of het Binnenveld. Ook veel van de boeren hebben hun bedrijf in deze zone. Daarom kiest Ede voor een actieve aanpak van de stikstofproblematiek.

Ede besloot in september dat voor het bouwen van één woning, het ver- en uitbouwen van een woning, het ver- en uitbouwen van niet-agrarische utiliteitsgebouwen en het realiseren van 'bouwwerken geen gebouw zijnde' weer omgevingsvergunningen worden verleend. De gemeente voegt daar nu projecten aan toe die in de bouwfase een zeer beperkte stikstofneerslag veroorzaken, maar dat in de gebruiksfase niet doen. Van de initiatiefnemer wordt wel een extra inspanning verwacht om klimaatneutraal en natuur inclusief te ontwerpen en te bouwen. Bovendien moet er een onherroepelijk bestemmingsplan voor het plan zijn.

,,We vinden dit verantwoord omdat het bij deze projecten om zeer beperkte en tijdelijke stikstofneerslag gaat die qua ecologisch effect verwaarloosbaar is ten opzichte van andere stikstofbronnen," aldus de Edese wethouder. ,,Bovendien willen we met extra voorwaarden voor woningbouw ervoor zorgen dat klimaatneutraal en natuur inclusief bouwen de norm wordt in Ede. Verbeteren van de biodiversiteit staat voor ons voorop.''

De komende maanden onderzoekt Ede welke concrete maatregelen genomen kunnen worden om de biodiversiteit te verbeteren en welke bronmaatregelen de gemeente het beste kunnen nemen om de uitstoot van stikstofverbindingen te verminderen. De bouwer moet volgens Vreugdenhil aantonen, dat het plan dat ie gaat maken natuur inclusief en klimaat neutraal is. ,,Dan zijn wij als gemeente bereid een omgevingsvergunning te verstrekken. Het is geen kosmetische oplossing. Met alle ontwikkelaars wordt overlegd hoe het bouwplan wordt ingevuld. Het gaat op de Veluwe aantoonbaar slecht met de biodiversiteit. Dat is de reden dat we dit allemaal moeten doen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie