Componist Dan Forrest begeleid het koor op de piano
Componist Dan Forrest begeleid het koor op de piano F. Versteegh

Amerikaanse componist in Lunteren

12 november 2019 om 21:30 Muziek Deel je nieuws

Maandag 11 november was het zover: Dan Forrest (1978), de Amerikaanse componist, kwam naar Lunteren om met het koor COV Sursum Corda te werken aan zijn compositie ‘Requiem for the Living’.

Het koor, dat veelal oratoria en grote koorwerken uitvoert zoals ‘The Messiah’ van Händel, de ‘Johannes Passion’ en de ‘Matthäus Passion’ van J.S. Bach, krijgt zelden de kans om samen met een componist aan een muziekstuk te werken.

Forrest was in Nederland ter gelegenheid van de Nederlandse première van een van zijn composities. Aanleiding voor het koor om hem uit te nodigen om met hen te repeteren aan zijn Requiem. Tot hun aangename verrassing nam hij de uitnodiging aan.

Dirigent Gert Jan van der Pol: “Het is echt bijzonder om met een componist te werken aan zijn stuk. Hij heeft uitgelegd hoe je zijn aanwijzingen in de partituur moet interpreteren en hij heeft veel verteld over de achtergrond van zijn Requiem. Normaal gesproken is een Requiem een dodenmis, maar in dit geval is het Requiem bedoeld voor iedereen die zorg en pijn ervaart. Forrest hoopt dat zijn Requiem de luisteraar rust en hoop geeft.”

Komend voorjaar staat het concert van COV Sursum Corda in het teken van herdenken. Op het programma staan naast het ‘Requiem for the Living’ van Dan Forrest het bekende en geliefde ‘Requiem’ van W.A. Mozart.

Tijdens een lezing van ‘Bespreek het Samen’ over de achtergrond van beide Requiems zal Van der Pol overeenkomsten en verschillen benoemen. Het geheel wordt geïllustreerd met live luistervoorbeelden door het koor.

Meer informatie over de lezing (31 januari, Taborkerk Ede) en het concert (14 maart, Oude Kerk Ede) is te vinden op www.covsursumcorda.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie