Afbeelding
Jerry Lampen

Flink minder schoolverzuim

14 november 2019 om 20:45 Onderwijs

EDE Er waren in 2018-2019 in Ede 37 kinderen/jongeren waarbij sprake was van absoluut verzuim (geen schoolinschrijving). Dat is flink minder dan de jaren daarvoor. Een directe verklaring heeft het Edese gemeentebestuur niet.  ,,We gaan ervan uit dat scholen hun processen steeds beter op orde hebben".

Jan de Boer

Ook de mogelijke inzet van de leerplichtambtenaar, die bij verzuim boete kan opleggen lijkt ervoor te kunnen zorgen dat ouders hun kind tijdig inschrijven in het onderwijs. Ede nam in het afgelopen schooljaar 45 meldingen van luxe-verzuim in behandeling genomen. Scholen laten de ouders vrijwel altijd de aanvraag voor verlof buiten de schoolvakanties schriftelijk aanvragen. Ze weten dat als ze zonder toestemming vertrekken mogelijk met een proces-verbaal te maken krijgen en een hoge boete. 419 jongeren lieten overig verzuim zien.

In Ede gaat het met de meeste leerlingen goed. Ze doorlopen hun schoolcarrière met succes, sluiten die af met een diploma en stromen door naar vervolgonderwijs of een baan. Niettemin zijn er leerlingen die gedurende langere tijd niet naar school gaan vanwege een hulpvraag op medisch en/of psychisch vlak. Om deze problematiek het hoofd te kunnen bieden is de M@ZL- (spreek uit: mazzel) systematiek ontworpen.

M@ZL staat voor Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling en is een integrale aanpak om leerlingen met geoorloofd ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en adequaat te begeleiden. Hierbij werken scholen, jeugdgezondheidszorg, samenwerkingsverbanden en het sociaal domein van de gemeente en Leerplicht samen in een zo vroeg mogelijk stadium van ziekte uitval.

Signaleren, analyseren en initiëren worden voorin het proces opgepakt, met als doel een leerling met de inzet van de juiste hulpverlening weer zo snel mogelijk naar school te laten gaan. De M@ZL-methode is wetenschappelijk onderbouwd en pilots hebben uitgewezen dat deze methodiek effectief is. In Ede wordt de methodiek vanaf schooljaar 2019-2020 uitgerold in het voortgezet onderwijs.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie