Ede kleurt letterlijk oranje

17 november 2019 om 20:43 Maatschappelijk Deel je nieuws

Vanaf 25 november worden in het kader van ‘Orange the World’ beeldbepalende gebouwen in de Food Valley 16 dagen lang oranje verlicht: de Cuneratoren in Rhenen, de Concordiamolen in Ede,  hotel De Wereld en het gemeentehuis van Wageningen, de RK kerk in Bennekom en het gemeentehuis van Renkum.

Dat is vanwege de wereldwijde actie Orange the World, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst voor hen, zonder geweld.

In Bennekom, Ede, Renkum, Rhenen en Wageningen

De actie in Ede wordt op maandag 25 november om 19.00 uur gehouden bij Cultura, met uitzicht op de oranje verlichte Concordiamolen. Dan wordt na een kort optreden van Valley Voices Vocal Group door stadsdichter Larissa Verhoeff een gedicht voorgelezen, dat zij speciaal voor deze actie heeft gemaakt. Hierbij zijn wethouder Hester Veltman en leden van Soroptimistclub Ede en andere sympathisanten aanwezig, waarna de oversteek naar de molen wordt gemaakt voor een foto van de actie.

Larissa Verhoeff draagt het gedicht vervolgens om 20.00 uur voor bij de RK Maria Virgo Regina-kerk in Bennekom, in bijzijn van Bennekomse Soroptimisten. In Rhenen, Wageningen en Renkum vinden ook op dat tijdstip eigen acties plaats.

Wereldwijd kleuren gebouwen oranje
Elk jaar kleuren overal in de wereld gebouwen oranje. Zo kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Op deze manier laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen. Nederland zal naar verwachting dit jaar de meeste oranje gebouwen en objecten ter wereld tellen! Tot nu toe hebben al 100 gemeenten en een aantal provincies toegezegd.

Verlichte gebouwen in de regio
In de regio kleuren, op verzoek van lokale Soroptimistclubs, steeds meer gebouwen oranje. Soroptimistclub Ede heeft de gemeente Ede gevraagd mee te doen aan deze actie, nadat dit vorig jaar al in de gemeenteraad was aangenomen na een motie. De actie loopt 16 dagen door, tot 10 december, de internationale Dag voor de Rechten van de Mens. Met een oranje accent op de kleding en via social media willen Soroptimisten het onderwerp ‘bestrijden van geweld tegen vrouwen’ agenderen en bespreekbaar maken. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie