Violiste Francesca Dego en pianiste Francesca Leonardi nemen op zaterdag 23 november de Italiaanse zon mee.
Violiste Francesca Dego en pianiste Francesca Leonardi nemen op zaterdag 23 november de Italiaanse zon mee. Jacqueline Imminkhuizen

Zonnige kamermuziek uit Italië

19 november 2019 om 06:15 Muziek

EDE ,,De Italiaanse violiste Francesca Dego en pianiste Francesca Leonardi vormen een droomcombinatie en dat hoor je terug in hun ragfijne samenspel." In de Edesche Concertzaal delen ze op zaterdag 23 november hun passie voor romantische vioolstukken van Beethoven en Schumann. In muziek van hun landgenoot Ottorino Respighi en de beroemde 'Paganini Capriccio's' van Karol Szymanowski breekt de warmte van de Italiaanse zon door.

Violiste Francesca Dego en pianiste Francesca Leonardi vormen al bijna vijftien jaar een duo. Ze speelden voor het eerst samen toen ze nog op het conservatorium zaten, en zijn het blijven doen. ,,Er was direct een klik. We hebben dezelfde aanpak bij het instuderen en interpreteren van muziek. Dat is heel belangrijk, want als duo werk je dag na dag nauw samen", vertelt Francesca Dego over haar samen samenwerking met Francesca Leonardi.

BEETHOVEN EN SCHUMANN In de Edesche Concertzaal brengen Francesca Leonardi en Francesca Dego een Duits-Italiaans programma. ,,Beethovens 'Zesde Vioolsonate' hebben we gekozen vanwege het naderende Beethoven-jaar. Schumanns 'Eerste Vioolsonate' sluit daar prachtig op aan. Schumann was een grote bewonderaar van Beethoven."

ITALIË Het tweede gedeelte van het programma staat in het teken van Italië. ,,We merken dat ons publiek graag Italiaanse muziek wil horen. Daarom hebben we voor de 'Vioolsonate' van Ottorino Respighi gekozen", vertelt Francesca Leonardi. ,,Het is een weelderig stuk vol zangerige, typisch Italiaanse melodieën dat nog helemaal de geest ademt van de negentiende eeuw. Het instuderen was vanwege de uitdagende ritmes zeker niet eenvoudig, maar Francesca en ik vielen nu eenmaal als een blok voor dit stuk. De muziek verdient het om breder bekend te worden. Daarom hebben we het ook op cd gezet."

RESPIGHI Francesca Leonardi en en Francesca Dego hopen dat Respighi's muziek net zo'n indruk op het publiek maakt als op henzelf. ,,Het mooiste is dat wanneer het publiek de zaal verlaat, de mensen het verlangen hebben meer van Respighi te willen horen."

Beleef op zaterdag 23 november een het vervolg op hun Nederlandse debuut in de Edesche Concertzaal.

REMBRANDT Niemand kan dit jaar om Rembrandt heen. In 2019 is het precies 350 jaar geleden dat deze beroemde schilder overleed. Camerata Trajectina schildert op vrijdag 22 novmeber een muzikaal portret van Rembrandt zelf. Wat luisterde hij tijdens het schilderen? Waren het bekende deuntjes op het carillon van de Amsterdamse Zuiderkerk? Was het de muziek van zijn stadsgenoot Sweelinck? Camerata Trajectina neemt je mee in de muzikale wereld van Nederlands grootste schilder aller tijden. ,,Dichter bij Rembrandt kun je niet komen", aldus Camerata Trajectina.

Bestel kaarten via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen € 10.00. De concerten beginnen om 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie