De biomassacentrale nabij de Kenniscampus Ede aan de Geerweg, tussen Zandlaan en Reehorsterweg.
De biomassacentrale nabij de Kenniscampus Ede aan de Geerweg, tussen Zandlaan en Reehorsterweg. Fleur Bubbert
Bureau Spotlight

Hoe duurzaam zijn Edese biomassacentrales?

20 november 2019 om 13:10 Maatschappelijk

EDE Verspreid over Nederland zijn er honderden biomassacentrales. Drie daarvan staan in Ede. De vierkante gebouwen zorgen voor zogenoemde ‘duurzame energie’, maar hoe duurzaam zijn ze eigenlijk? Zowel landelijk als regionaal worden hier steeds meer vragen over gesteld. Bureau Spotlight duikt in de wereld van biomassacentrales.

Fleur Bubbert en Mirjam Wolff

Inmiddels staan er in Nederland 380 biomassa-installaties, waarvan 42 grote centrales. In Ede staan drie kleine biomassacentrales: aan de Dwarsweg, de Knuttelweg en de Geerweg. Zo nu en dan stijgt er uit de gebouwen een grijze rookpluim naar boven. Vanuit de studentenflats op de Kenniscampus Ede kijken de bewoners tegen de rokende pijpen van de centrale aan de Geerweg.

WAAROM BIOMASSACENTRALES? In 2015 zijn de klimaatdoelstellingen van Parijs ondertekend door een grote groep landen, inclusief Nederland. Ook de gemeente Ede zegt haar best te doen om een steentje bij te dragen, want alleen windturbines en zonnepanelen zijn niet voldoende.

Daarom bouwde Ede tussen 2013 en 2018 drie biomassacentrales, waarin biomassa wordt verbrand. Van de energie die hierbij wordt opgewekt, worden volgens MPD Groene Energie, het bedrijf dat de drie centrales in Ede runt, ongeveer 18.500 Edese woningen en bedrijven verwarmd.

WAT WORDT ER VERBRAND? Biomassa verwarmt dus flink wat Edese huizen, maar wat is het eigenlijk? Biomassa is een verzamelwoord voor verschillende (rest)producten. Neem bijvoorbeeld knip- en snoeiafval uit tuinen van particulieren. Maar een groot deel komt ook uit het Edese bos-, landschaps- en agrarisch groenbeheer.

MPD Groene Energie zet in op duurzame biomassa. Dit betekent dat MPD alleen lokale biomassa gebruikt en deze niet laat importeren uit het buitenland. Denk aan resthout uit de Veluwse bossen of snoeiafval uit Edese achtertuinen. Ook gaat het bedrijf de ‘bospest’ aanpakken door prunussen te gebruiken als biomassa, omdat deze Amerikaanse boomsoort inheemse planten en bomen verdrukt.

WAAROM WE HIER INDUIKEN De overheid stelde tot nu toe 11,4 miljard euro beschikbaar voor de bouw van nieuwe installaties. maar er komen steeds meer kritische geluiden. Zo blijkt dat deze centrales meer CO2 uitstoten dan gas en kolen en dat er vragen zijn over de effecten op de gezondheid van omwonenden.

Eerder dit jaar zei Guus Velders, bijzonder hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatreacties aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker bij het RIVM, tegen de NOS dat de zorgen van omwonenden over de luchtkwaliteit begrijpelijk en terecht zijn.

Bureau Spotlight zal drie artikelen schrijven over de biomassacentrales. Deze gaan over de invloed op de gezondheid van omwonenden, het effect op het ecosysteem van de bossen waar de biomassa vandaan komt en de keuze van de gemeente Ede voor biomassacentrales.

OPROEP We zijn benieuwd naar jullie expertise en verhalen. Weet jij meer over biomassacentrales? Wil je jouw ervaringen en mening met ons delen? Stuur dan een mail naar bureau@bureauspotlight.nl

Fleur Bubbert en Mirjam Wolff werken voor Bureau Spotlight, lokale onderzoeksjournalistiek in de regio Foodvalley. Een samenwerking van BDUmedia, Omroep Ede en de School voor Journalistiek in Ede. Mede mogelijk dankzij subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Meer onderzoeksverhalen lees je op bureauspotlight.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie