'Ik wil niet dat mijn huis wordt verwarmd door de takken van bomen waar ik vorige week nog onder liep.'
'Ik wil niet dat mijn huis wordt verwarmd door de takken van bomen waar ik vorige week nog onder liep.' Elly Koenders
Column

'IJzige stilte in plaats van verhit debat over biomassa'

20 november 2019 om 12:50 Opinie

EDE Vanaf deze maand zullen de gemoederen aan de Bergstraat eindelijk verhit worden, want ook het raadhuis gaat over op groene warmte. Dat is een eufemisme voor verbranding van hout. Biomassa dus en dat wordt in Ede nog altijd duurzaam genoemd. Iets wat daar helemaal buiten lijkt te staan, is De Sysselt, het (voormalige) bos waar ik nog wel eens loop.

Douwe Meijer

In De Sysselt is de laatste tijd het onnodige onderhoud gepleegd aan bomen, wat in de praktijk gewoon betekent dat ze worden omgezaagd. De bomen worden dan netjes op een stapel gelegd en liggen daar een paar maanden in een mortuariumopstelling te wachten totdat ze verhuizen naar de houtafdeling van de Praxis.

Takken zitten er dan niet meer aan. Die zijn gepromoveerd tot resthout. Van die status mogen takken niet lang genieten, want ze gaan in een machine en komen er als snippers uit waarna een tractor ze naar één van die mega open haarden brengt die we dan weer, ook nogal eufemistisch, warmtecentrales noemen.

FOSSIELVRIJ In het nieuwsbericht van de gemeente wordt aangekondigd dat deze boscrematoria, waarvan Ede er drie heeft, ervoor zullen zorgen dat Ede in de toekomst fossielvrij wordt. Of daar ook sommige raadsleden mee worden bedoeld, weet ik niet, maar het klinkt redelijk optimistisch; in de praktijk zal dat vooral betekenen dat Ede in de toekomst bos- en boomvrij wordt. Want de kachel moet wel branden natuurlijk.

Volgend jaar zullen 20.000 huishoudens verwarmd worden door frituurpannen van het Warmtebedrijf. Er wordt dan bijgezegd dat dit gebeurt door de verbranding van prunus die nu in de bossen zou staan.

Dat is de laatste jaren grondig gebeurd, want ik zie nauwelijks vogelkers meer in het bos. En die ene vogelkers die er nog wel staat, doet me altijd afvragen: hoe lang zou die nou branden? Van een vogelkers van een jaar of tien oud kan de open haard nog geen avond branden, dus ik vraag me dan af waar al die plantages Amerikaanse vogelkers in Ede staan.

VOORBEELD Terwijl in heel Nederland de biomassacentrales politiek onder druk komen te staan, omdat langzaam het besef groeit dat het verbranden van hout absoluut niet duurzaam is, pocht de GroenLinks-wethouder: ,,Door deze stap te zetten, willen we het goede voorbeeld geven." Dat lijkt me een uitnodiging aan iedereen om vanavond eens lekker de open haard op te stoken of die vuurkorf nog eens lekker in de hens te zetten. Het goede voorbeeld tenslotte, maar dat lijkt toch niet de bedoeling.

SCHOON De wethouder gaat verder: ,,Uiteindelijk moeten alle woonhuizen en panden van het aardgas af. Geen gemakkelijke opgave, maar nodig om op schone energie over te gaan." Schone energie. Dat staat er dus echt. Ik geloof het allemaal niet meer. Ik geloof niet dat we 20.000 huishoudens kunnen verwarmen door het verbranden van wat vogelkers en buxusbollen. En ik wil niet dat mijn huis wordt verwarmd door de takken van bomen waar ik vorige week nog onder liep.

Ik zie liever vogelkers in het bos die CO2 opneemt in plaats van vogelkers die in tien minuten wordt opgestookt en in één keer al z'n CO2 uitbraakt. Want de gemeente zegt wel trots dat er 243 ton aan CO2-uitstoot wordt bespaard door niet meer op aardgas te stoken in het raadhuis, maar vergeet erbij te vertellen hoeveel CO2 de Edese warmtecentrales uitkotsen.

Waar ik wel eens door verwarmd wil worden, is een verhit debat in de gemeenteraad over de biomassacentrales in Ede. Maar wat dat betreft blijft het ijzig stil in het raadhuis.

Douwe Meijer is zelfverklaard hoofdredacteur van Ededorp.nl, een platform voor kritische bewoners die graag hun mening delen. Reageren op deze column? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie