Afbeelding
Anne Postma

Remise troef bij schaakvereniging De Cirkel

20 november 2019 om 17:17 Overig

EDE Meerdere schaakactiviteiten dinsdagavond 19 november bij schaakvereniging De Cirkel (foto 1). Het tweede team speelde voor de externe competitie tegen Zevenaar 2. De 4.5-3.5 winst betekende de koppositie in de derde klasse poule.

In de interne competitie werd de twaalfde ronde gespeeld. In zes partijen waarbij een top twintig speler betrokken was werd remise overeengekomen. De grootste verrassing kwam op naam van Gijsbert Nagel, die zijn eerste competitie zege sinds lange tijd binnen sleepte. En een bekroning voor zijn doorzettingsvermogen. Ook de winst van Stijn Kappert tegen de sterke Hans van de Weteringh was een juweeltje.

Van de vele remise uitslagen, overigens na lange en goede partijen, profiteerden Anne Postma, Johan de Lange en Henry van den Brink. Zij waren spekkopers. Van den Brink staat stevig op de eerste plaats, Postma steeg naar de achtste plaats en De Lange vinden we nu terug op de twaalfde stek en een plaats in de top tien is binnen handbereik. In de onderste helft van de interne competitie waren er enkele zeer verrassende uitslagen. Naast de eerder aangehaalde winst van Nagel en Kappert ook de zege van Robert Degenhart op Sebo Nienhuis.

INTERNE COMPETITIE Koploper Henry van den Brink verstevigde zijn koppositie door in een mooie partij Albert Bootsman aan zijn zegekar te binden.

Ook Anne Postma pakte de volle winst. Zijn tegenstander Dominic van Dijk maakt momenteel een iets minder succesvolle schaakperiode door en Postma maakte hier een optimaal gebruik van. Een verdiende overwinning voor Anne Postma, die zicht krijgt op de top drie.

Dick Wenning en Johan de Lange speelden een leuke en boeiende partij. De Lange bleef geconcentreerd spelen tegen de onberekenbare Wenning en wist in het eindspel de zege naar zich toe te trekken.

De strijd tussen Jan Willem Kinkel en Frank van Wijngaarden werd in het eindspel een zeer spannend secondespel, met voor beide minder dan een minuut op de klok. Beide spelers maakten geen fout en dus was de uiteindelijke puntendeling terecht.

Ben Verduyn mocht het opnemen tegen Ruben de Vries (foto 2 links), met als inzet een plaats in de top tien. De Vries won in het middenspel een pion en leek voor de overwinning te gaan. In het eindspel liep hij tegen een aftrekschaak aan, waarna de materiële stand weer in evenwicht was. De door Verduyn aangeboden remise werd na enige aarzeling voor De Vries geaccepteerd.

Bij Jim Pronk tegen Harold Boom kwam er na een evenwichtige opening een spannend middenspel op het bord, met voor beide spelers leuke zetten. Zowel Pronk als Boom maakte echter geen fout, zodat er voor geen voordeel ontstond. Na afruil van de zware stukken werd remise overeengekomen.

Tim Evendijk en Ben Zee speelden een lange en boeiende partij. Nadat er in het eindspel een praktisch gelijke stand op het bord stond werd mede door de tijdsdruk tot een puntendeling besloten.

Stijn Kappert (foto 3 links) is aan een indrukwekkende reeks bezig. In de twaalfde ronde wist hij de geroutineerde Hans van de Weteringh in een heel snel gespeelde partij met een nederlaag huiswaarts te sturen. In het eindspel viel Van de Weteringh aan, maar Kappert had met een mat in één hierop een passend antwoord.

Voor Gijsbert Nagel werd de twaalfde ronde, een ronde om nooit te vergeten! Al vanaf het begin van deze competitie is Nagel op zoek naar zijn eerste overwinning. Gezien zijn vooruitgang in het schaken moest dat een keer gaan gebeuren en Frans van der Veer werd het slachtoffer van Nagels dadendrang.

De strijd tussen de twee jongelingen Thijs Postma en Nestor Shirokov, werd in het voordeel van laatstgenoemde beslist. Postma verspeelde na een gevaarlijke aanval zijn dame. Hij zag in dat verder spelen geen zin had en gaf op.

OVERIGE UITSLAGEN: Sebo Nienhuis - Robert Degenhart 0-1, Floris Ros - Frans Elbertsen 1-0 en Pim Eimers - Penka Shirokova 1-0. In remise eindigden: Alfred Gaasbeek - Peter van de Wijngaart, Kees van Dijk - Jan Hartsuiker en Jelle Bottema - Jasper de Rijk.

Stand na ronde 12 top tien:

1. Henry van den Brink 642,00

2. Frank van Wijngaarden 570,00

3. Jan Willem Kinkel 505,50

4. Jim Pronk 498,50

5. Albert Bootsman 494,00

6. Tom Pronk 475,67

7. Harold Boom 460,50

8. Anne Postma 428,50

9. Marnix Lukasse 425,67

10. Ruben de Vries 390,00

EXTERN CIRKEL 2 Het tweede team van De Cirkel wist na een spannende ontmoeting een knappe overwinning te behalen op Zevenaar 2. Teamleider Tom Smit had aan bord 5 een kort schaakavondje. Hij wist zijn tegenstander binnen een half uur te verschalken. De overige teamleden: Anton Spronk, Marnix Lukasse, Fedde Kingma, Kees van der Dussen, Egbert Aalbers, Leo Lukasse en Femke van Kampen speelden remise> Dat leverde aan het eind van een mooie schaakvond een 4.5 - 3.5 overwinning op.  

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers waren de nummers 1 en 2 Kees van de Voort en Tom Smit afwezig. De concurrentie verzuimde hiervan te profiteren.

UITSLAGEN:

Louis van der Vos - Joop de Feijter 0-1, Jelle Bottema - Klaas van der Wal 0-1,

Hans Pasveer - Hans Meijer 1-0, Remy Mouthaan - Els Creutzberg 1-0, Fons de Kort - Fred Post 0-1

en Anneke Liefkens - Alex de Roovere 0-1.

In remise eindigden: Ben Verduyn - Kees van Heerikhuize en Kees van der Dussen - Herman van Scherrenburg.

STAND NA RONDE 11::

1. Kees van de Voort 231,33

2. Ben Verduyn 193,50

3. Tom Smit 191,50

4. Kees van Heerikhuize 180,83

5. Herman van Scherrenburg 177,50 

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkelede.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie