Afbeelding
L. Pleijsier

Crowdfunding omarmt Vastgoedmarkt

22 november 2019 om 10:28 Partnercontent

Veel mensen zijn vandaag de dag bekend met de term crowdfunding. Het concept bestaat in Nederlands nu zo'n 10 jaar en er zijn al duizenden projecten van de grond gekomen door giften en investeringen van andere mensen en bedrijven.

Crowdfunding is een prachtig duurzaam concept, waarmee onze economie geweldig wordt gestimuleerd met (spaar)geld van mensen die graag andere mensen helpen. Dit jaar (2019) is er in Nederland dan ook al meer dan 275 miljoen gefund via deze alternatieve vorm van financiering en gaat het concept een stap verder met de vastgoedfinanciering.

Alternatief voor bancaire vastgoedfinanciering
Een relatief nieuwe vorm van crowdfunding is de mogelijkheid om vastgoed te financieren. Deze vorm van crowdfunding maakt het voor ondernemers en het MKB mogelijk om te kiezen voor een alternatief voor de bancaire vastgoedfinanciering. Banken hebben steeds minder interesse in het financieren van commercieel vastgoed. Projecten vanaf één miljoen of meer vinden banken nog wel interessant, echter voor kleinere projecten is het steeds moeilijker om een financiering te verkrijgen. Deze kleinere projecten zijn juist weer interessant voor een crowdfunding platform.

In 2018 is er ongeveer 44 miljoen euro opgehaald via Vastgoed crowdfunding. In 2019 gaat dit bedrag meer dan verdubbelen, aangezien alleen in de eerste 6 maanden al een bedrag van 61 miljoen euro is gefund.

Een ander opvallend gegeven is dat de gemiddelde geld omvang van vastgoedprojecten aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde crowdfunding project en bijna 5x hoger is met een gemiddeld bedrag van bijna 5,5 ton. De gemiddelde rente dat een vastgoed project opbrengt is met 5,7% wel lager, maar nog altijd 100x hoger dan de rente die men tegenwoordig op een spaarrekening krijgt. Het is overigens wel zo dat de looptijd van vastgoed projecten langer is dan het gemiddelde crowdfundproject.

Alternatief voor beleggen
Crowdfunding vormt niet alleen een prima alternatief voor vastgoed lening bij een bank. Het is ook een uitstekende wijze om geld in te beleggen met een mooi rendement. Het grote voordeel is dat je precies weet waarin je geld investeert. De Crowdfunding vastgoed investeringen bieden tevens een grotere zekerheid dan bijvoorbeeld beleggen op de beurs. Een crowdfunding investering in vastgoed biedt stabiliteit met de zekerheid van een hypothecaire dekking, plus nog een aantal aanvullende zekerheden waardoor investeerders deze manier van investeren graag omarmen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie