Jeroen van den Beemt

BCE '78 ontketend en laat koploper kansloos

24 november 2019 om 13:36 Overig

EDE De Edese basketballers van BCE '78 hebben bij koploper B.V. Batouwe 2, in het hol van de leeuw, een sensationele 77-92 overwinning behaald.

Eip Janssen

De Bemmelse ploeg leek onverslaanbaar in eigen huis. BCE '78 liet zien, dat niets onmogelijk is. En onderstreepte daarmee niet alleen de goede vorm, maar ook de wens op tweede divisie niveau een rol van betekenis mee te spelen.

BCE '78 neemt na acht speeldagen de tweede plaats in met twee verliespunten meer dan het leidende Scylla. De top vijf in de tweede divisie staat zo dicht bij elkaar dat elk verliespunt dubbel telt.

,,BCE ging goed van start. Thijs Dueck (foto 2) opende de wedstrijd met een mooie driepunter en vervolgens wist Richard Boter slim gebruik te maken van een onderschepping. In de verdediging was Bram Koning niet te passeren, want hij maakte in het eerste kwart alleen al drie blocks. Ook Michel van den Hoven begon sterk, aanvallend en verdedigend. Bij een 13-17 tussenstand eindigde het eerste kwart", liet woordvoerder Jeroen van den Beemt kort na afloop weten.

In het tweede kwart speelde BCE de beste periode in de voorbije weken. De driepunters vlogen je om de oren en ook inside werd sterk afgemaakt. Pointguard Damiël Ermen ging los en eindigde deze wedstrijd met een totaal van 40 punten, waarvan hij er 15 maakte in het tweede kwart.

Batouwe probeerde de achterstand klein te houden. BCE '78 stond goed en geconcentreerd te verdedigen. Onderscheppingen van onder meer Tyrone Herben en Richard Boter legden geen windeieren", ging de BCE '78 vertegenwoordiger ver. Hij noteerde een ruststand van 32-50.

In het derde kwart had coach Rustenburg zijn manschappen goed geïnstrueerd. Thijs Dueck wist Damiël Ermen te bereiken met een mooie lob-pass en ook captain Tyrone Herben was moeilijk af te stoppen door de thuisclub.

Het lukte BCE '78 even niet het hoge niveau vast te houden. De ploeg uit Bemmel kwam in de tweede helft van het derde kwart geleidelijk terug.

,,Coach Geraldo Rustenberg had dit door en benutte zijn time-outs uitstekend door zijn mannen weer scherp te krijgen. Vlak na de time-out liet Bram Koning zien waarom hij zo gevaarlijk is in de bucket, door dwars door het midden te dribbelen en te eindigen met een schitterende tweehandige dunk", genoot Van den Beemt nog na. Tussenstand: 53-69.

In het laatste kwart was de enige opdracht het goede spel vast te houden en de voorsprong te vergroten. En dat deed BCE.

Met name inside was BCE dominant in het laatste kwart. Damiël Ermen bleef onhoudbaar onder de basket en ook Yannick van der Zalm sneed slim inside na een fijne pass van Tyrone Herben. Ivo Hageman positioneerde zich slim op de driepuntslijn en scoorde. Jordi Dueck gebruikte zijn ervaring om zijn teamgenoten gefocust te houden en geen onnodige risico's te nemen in de laatste minuten. Hij was het ook die de laatste score voor BCE maakte. De eindstand 77-92 in Edes voordeel voelde geweldig aan.

Damiël Ermen (foto 1) was met zijn 40 punten topscorer van de wedstrijd en reageerde als volgt: ,,We speelden echt als een team en waren allemaal in de flow. Ik maakte daar goed gebruik van." Wat maakte het verschil met de koploper? ,,De defense stond echt strak en goed georganiseerd. Koploper Batouwe kon niet goed in hun geliefde spel kon komen. Wij waren scherp na een onderschepping."

Zaterdag 7 december ontvangt BCE '78 om 16.15 in de eigen sporthal De Peppel het op de tiende plaats staande Twente Buzzards.

,,Je mag geen enkele tegenstander onderschatten maar zeker deze laagstaande ploeg niet. Anders heeft deze mooie uitslag geen zin", eindigde het duo gedecideerd.