Afbeelding
Job Oldegbers

Boeren in Ederveen naast gemeente in plaats van tegenover

26 november 2019 om 16:53 Politiek

EDERVEEN De term ‘stikstof’ kan een hoop reacties teweegbrengen, zo werd in de maanden oktober en november wel duidelijk. Boze boeren gingen naar het Malieveld om kritisch naar de overheid te kijken nadat D66-kamerlid Tjeerd de Groot begin september aangaf dat de veestapel gehalveerd moet worden om de stikstofuitstoot te doen dalen. ,,Een bom die neergeplant werd”, aldus een gefrustreerde boer tijdens een discussie-ochtend die dinsdagmorgen in Ederveen plaatsvond.

Job Oldegbers

Tijdens de ochtend, georganiseerd door Pieter Bos van AJK Ederveen en Adriaan Henzen van dorpscafé Marktzicht, gingen raadsleden en bestuurders van de gemeente Ede in gesprek met jonge agrariërs uit de regio Ede. Om 11.00 uur trapten verschillende boeren en raadsleden af met 'pitches' waarin ze problematiek, zorgen maar ook verwachtingen naar elkaar konden uitspreken. De oproep vanuit de boeren aan de gemeente is duidelijk: er moet meer gemeten worden, maar dan wel goed. Pieter Bos legt uit: ,,Nu zien we in een grafiek dat 44 procent van de stikstofuitstoot afkomstig is uit de landbouwsector, maar er is ook 30 procent afkomstig uit het ‘buitenland’, een vaag begrip. Wordt nu duidelijk dat onder ‘buitenland’ ook nog eens de luchtvaart valt", geeft hij aan. ,,We willen niet op een hoop gegooid worden, maar er moet in kaart gebracht worden wat nu exact het probleem is en waar dit vandaan komt.”

Ook Marian Van Roekel-Vreugdenhil (CDA) legt dit uit: ,,Het ene stikstof is het andere niet. Stikstof van boerderijen is veel zwaarder en komt veelal op eigen land terecht, want daar gaat het om, niet zozeer om de uitstoot maar waar het terechtkomt. Dit zijn zaken die heel goed gemeten moeten worden want anders is het te makkelijk om daar de landbouwsector voor op te laten draaien.” Freek Jan Koekoek (D66) hoopt dat boeren met een optimistische blik naar de toekomst willen kijken, ,,daar gaat het namelijk om! Niet naar de nabije toekomst, maar echt naar de lange termijn”, legt hij uit.

De boeren zijn tevreden na zo'n ochtend praten met bestuurders maar ook met elkaar en ondanks de zorgen weet Pieter Bos al snel waar er aan de weg getimmerd kan worden. ,,Rondom problematiek zoals stikstof is veel onduidelijkheid. Hier moet verandering in komen en zo'n ochtend als deze kan daaraan bijdragen."

Lees het hele verhaal morgenochtend om 09.30 uur als premiumverhaal op EdeStad.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie