Afbeelding
Gemeente Ede

Gemeente wil bijstandsfraude beter aanpakken

26 november 2019 om 18:36 Politiek

EDE De gemeente Ede gaat een handhavingsverordening maken om mensen die bijstandsfraude plegen, beter te kunnen controleren. ,,Er werd nauwelijks gecontroleerd," stelt wethouder Hester Veltman. In de gemeenteraadsvergadering van 28 november wordt het instellen van de verordening behandeld.

Jan de Boer

In Ede is een evaluatie verricht over de vraag hoe het ervoor staat met de handhaving en hoe er uitvoering wordt gegeven aan de Participatiewet. ,,Een aantal dingen gaan goed, maar een aantal dingen zijn ook niet op orde," aldus wethouder Veltman. Wat volgens haar best goed gaat ,is dat als mensen een bijstandsuitkering willen hebben, dat zij uitgenodigd worden voor een gesprek. ,,Dan zie je al dat heel veel mensen geen uitkering krijgen, omdat ze zelf nog vermogen hebben of de partner nog een inkomen heeft. Die manier van werken verloopt goed."

BETERE CONTROLE Wat nauwelijks goed werkt is de controle op de mensen die vervolgens in de bijstand zitten. Om dat beter te laten functioneren, wil Ede regelen door een handhavingsverordening vast te stellen. ,,In Ede wordt er tot nog toe minimaal gehandhaafd", weet Hester Veltman. ,,Wat wel gebeurt als ergens over hele sterke signalen bij ons binnen kwamen. Dan gingen we handhaven en werd ernaar gekeken."

In totaal 2.030 personen in Ede krijgen een bijstandsuitkering. De gemeente heeft een hoog percentage werkgelegenheid en weinig werkloosheid. ,,De reden om een handhavingsverordening te maken, is gewoon om je werk goed te doen en voldoende handhaven. Zo zitten wij er als gemeente in. Een bijstandsuitkering is niet vrijblijvend. Daar mag niet onrechtmatig gebruik van worden gemaakt."

NIET NIETS GEREGELD Volgens de Edese wethouder is het niet zo dat er niets was geregeld om de bijstand te controleren. ,,Alle instrumenten om te kunnen handhaven zijn er wel. Bijvoorbeeld is er een boetebesluit waarin duidelijk staat hoe wij boetes en terugvorderingen regelen. Ook is er een afstemmingsverordening waarin staat als je niet mee wilt werken, dat er maatregelen kunnen worden getroffen door bijvoorbeeld op een uitkering te korten. We kunnen al handhaven, dat doen we ook. Maar dat beperkt zich eigenlijk tot aan de preventieve kant en op basis van signalen als iemand al in de bijstand zit. Wij willen wij daar wat gestructureerder naar gaan kijken."

De controle heeft Ede een beetje een tijdlang op z'n beloop gelaten. ,,Dat is niet goed. We willen het nu gestructureerde en professioneler aanpakken. Ook is het niet zo dat we mensen die al een bijstandsuitkering hebben niet af en toe de vraag te stellen hoe het er met hen voorstaat. Wel hadden we 'ken uw inwoner gesprekken'. Tot nog toe gingen die er vooral over 'hoe gaat het me u'. 'En maakt u gebruik van alle regelingen die er zijn'. Meestal werd er over de voorzieningen en regelingen gesproken. Nooit werd eigenlijk de vraag gesteld 'hoe is uw financiële situatie', 'woont u nog alleen'. Dat gaan we nu ook doen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie