Het voorstel van Cor Coenen omvat de bouw van 52 huizen voor bewoners van alle leeftijden en achtergronden.
Het voorstel van Cor Coenen omvat de bouw van 52 huizen voor bewoners van alle leeftijden en achtergronden. Henny Jansen

Steinwijker lanceert ambitieus woonplan in Ede

28 november 2019 om 07:06 Wonen

EDE ,,Wanneer een voorstel vanuit de bewoners komt, is dat positiever richting gemeente. Dat maakt wellicht meer kans van slagen dan wanneer een idee van de gemeente komt", was de gedachtegang achter een ambitieus woonplan op het inmiddels nagenoeg braakliggende terrein van de voormalige evangelische basisschool De Rots aan de Goudenstein. Het voorstel omvat de bouw van 52 huizen voor bewoners van alle leeftijden en achtergronden. Het plan van Steinwijker Cor Coenen werd maandagavond in de Ericahorst gepresenteerd. Enkele tientallen omwonenden hoorden de ideeën van Coenen aan.

Henny Jansen

,,Het is voor 99 procent zeker dat er woningbouw komt", opende de initiatiefnemer. ,,Een bouwkavel van vijfduizend vierkante meter. Een woonproject waar zeer jonge (kinderopvang), jongeren, jonge gezinnen en senioren bij elkaar kunnen wonen en iets voor elkaar zouden kunnen betekenen. In dit kader wordt gedacht aan een gemeenschappelijke ruimte waar bijvoorbeeld samen gegeten kan worden. Gepland staan verder twaalf zorg-, 26 huur- en veertien koopappartementen."

MUUR De woonunits in de plannen van Coenen hebben maximaal drie woonlagen; vanaf de Arkelstein trapsgewijs oplopend van één naar drie verdiepingen. De gevels aan de Goudenstein worden drie hoog. Een omwonende reageerde niet verheugd met het feit in de toekomst tegen een muur van zo'n honderd meter breed aan te moeten kijken. Coenen pareerde de ongerustheid door te stellen dat alle woningen in de directe omgeving al minimaal drie hoog zijn.

GASVRIJ Volgens Cor Coenen kan het project gasvrij worden. ,,En de buizen voor wijkverwarming liggen er al. Gebruik van biomassa en zonnepanelen liggen voor de hand. Verder wordt gedacht aan twee liften en een ondergrondse parkeergelegenheid voor alle vervoermiddelen; van auto's tot motoren, scooters, fietsen en bakfietsen."

GROEN ,,De groenbuffer rond het project moet blijven en verfraaid worden", vervolgt Coenen. ,,Daarbij past zeer zeker een gedeelte voor moes- of volkstuintjes en voor de jeugd voldoende speelgelegenheid." De beschikbare ruimte voor groen op de tekeningen valt één van aanwezigen tegen. Voor Kees Konings, namens de afdeling Grond en Vastgoed van de gemeente Ede aanwezig aanleiding dat te ontzenuwen. ,,Ruimte voor groen is er voldoende. Van de beschikbare vijfduizend vierkante meter heeft de initiatiefnemer slechts drieduizend ingetekend."

PROCEDURES Binnen enkele weken heeft sloopbedrijf Hooijer uit Renkum het terrein geëgaliseerd. Dat wil nog niet zeggen dat snel een begin kan worden gemaakt met bebouwing, mocht het plan sowieso al een kans hebben. Volgens ambtenaar Kees Konings kan het nog wel vijf jaar duren voordat het nieuwe bestemmingsplan alle procedures heeft doorstaan. Cees Coenen hoopt niet dat het terrein ondertussen een hondenuitlaatplek wordt.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie