Afbeelding
Anne Postma

Harold Boom stoomt op bij schaakvereniging De Cirkel

27 november 2019 om 09:34 Overig

EDE In ronde dertien (!) deed Harold Boom goede zaken door de volle buit te pakken tegen koploper Henry van den Brink. Daarmee ook gelijk afrekenende met het ongeluksgetal.

Boom klom door deze winst van de zevende naar de vierde plaats. In de top tien wist ook Marnix Lukasse de winst binnen te slepen. Lukasse vinden we terug op de achtste plaats. De overige spelers uit de top tien speelden remise of waren afwezig.  

REMISES Tom Pronk (foto 2 links) had als opdracht de kampioensaspiraties van de op de tweede plaats staande Frank van Wijngaarden te beteugelen. Na een mooie en spannende partij werd uiteindelijk tot een puntendeling besloten.

Bij de ontmoeting tussen Jan Willem Kinkel en Jim Pronk stond een plaats in de top drie op het spel. Dat deze twee spelers aan elkaar gewaagd zijn, bleek wel uit de gelijk opgaande partij. Dat de partij in een remise eindigde was niet onverwacht.

Ook in de partij tussen Ruben de Vries en Albert Bootsman was er van krachtsverschil weinig te merken. Ook hier werd het punt gedeeld.

Tim Evendijk en Dominic van Dijk streven beide naar een plaats in de top tien.  De verwachting was dat er een boeiende partij op het bord zou komen. De praktijk was anders omdat beide spelers voorzichtig opereerden. Niet verliezen stond boven winnen, zo leek het. De zware stukken gingen er al snel af en het punt werd gedeeld.

Dick Wenning en Peter van de Wijngaart speelde een Dame gambiet. Er ontstaat een open B-lijn waar Wenning optimaal gebruik van wist te maken. Van de Wijngaart dacht een doorgebroken pion te krijgen door zijn dame te ruilen voor een toren en een loper, maar hier had hij niet op een slimmigheidje van Wenning gerekend. Door de ontstane materiële achterstand had verder spelen volgens Van de Wijngaart geen zin en hij gaf op.

Harold Boom (foto 1 links) verraste na een lange en boeiende partij koploper Henry van den Brink. Door deze knappe zege is de top drie binnen handbereik gekomen. Van den Brink blijft lijstaanvoerder maar zag de concurrentie wel dichterbij komen.

Marnix Lukasse had zijn handen vol aan Ben Verduyn. De op remise spelende Verduyn bezorgde Lukasse een zware avond. In het verre eindspel, waarbij Lukasse nog maar een paar minuten bedenktijd had en Verduyn nog meer dan een uur, wist Lukasse alsnog een bres in de verdediging te slaan. Een uiteindelijk verdiende overwinning voor de sympathieke Marnix Lukasse.

In de partij tussen Hans van de Weteringh en Egberts Aalbers verdwenen de zware stukken in de strijd om een open lijn al snel van het bord. Van de Weteringh probeerde nog een pion te laten promoveren, maar met een mooie tegenaanval verhinderde Aalbers deze promotie. De overeengekomen remise was de terechte uitslag.

De partij tussen Jan Hartsuiker en Jasper de Rijk kende een gesloten Siciliaanse opening. De Rijk gaat al na negen zetten de fout in en verliest een loper tegen een pion. In het middenspel lijkt De Rijk de schade te kunnen herstellen, maar schijn bedriegt. Hartsuiker maakt geen enkele fout en na 34 zetten ziet de teleurgestelde De Rijk dat verder spelen geen zin heeft en geeft de pijp aan Maarten.

DEGENHART De partij tussen Robert Degenhart (foto 3 links) en Fedde Kingma begon rustig. Vanaf de zet acht sloeg de vlam in de pan. Damevleugel van Degenhart kwam zwaar onder druk te staan. Vijf pionnen van Degenhart werden afgeruild voor een loper en een paard. Kingma verhoogde de druk en zette enkele keren schaak, maar Degenhart wist onder de druk uit te komen. Vervolgens nam Degenhart het initiatief en met een paar mooie combinaties wist hij het tij te keren. Fedde Kingma streek de vlag en capituleerde.

OVERIGE UITSLAGEN: Ben Zee- Anton Spronk 1-0, Alfred Gaasbeek - Stijn Kappert 1- 0, Leo Lukasse - Louis van der Vos 0-1, Tom Smit - Gijsbert Nagel 1-0, Kees van der Dussen - Kees van Dijk 0-1, Pim Eimers - Floris Ros 0-1 en Penka Shirokova - Frans Elbertsen 0-1. In remise eindigden: Sebo Nienhuis - Daan Pel en Frans van de Veer - Thijs Postma.

TUSSENSTAND TOP TIEN:

1. Henry van den Brink 638,50

2. Frank van Wijngaarden 593,50

3. Jan Willem Kinkel 543,83

4. Harold Boom 534,00

5. Jim Pronk 533,00

6. Albert Bootsman 521,00

7. Tom Pronk 510,67

8. Marnix Lukasse 487,83

9. Anne Postma 446,17

10. Ruben de Vries 432,00

MAANDAGMIDDAGSCHAAK Bij de 50-plussers heeft lijstaanvoerder Kees van de Voort de aanval van zijn directe concurrent op zijn koppositie met verve afgeslagen. Regerend kampioen Tom Smit klom na een mooie winstpartij naar de tweede plaats. Met nog twee ronden te spelen, zal waarschijnlijk pas in de laatste ronde op 16 december beslist worden wie als winterkampioen de felbegeerde beker in ontvangst mag nemen.

UITSLAGEN: Tom Smit - Klaas van der Wal 1-0, Herman van Scherrenburg - Kees van Heerikhuize 1-0, Alex de Roovere - Kees van der Dussen 0-1, Remy Mouthaan - Anneke Liefkens 1-0. Hans Meijer - Fons de Kort 0-1 en Els Creutzberg - Louis van der Vos 0-1.  In remise eindigden: Ben Verduyn - Kees van de Voort en Hans Pasveer - Jelle Bottema.

TUSSENSTAND:

1. Kees van de Voort 239,33

2. Tom Smit 216,00

3. Ben Verduyn 214,00

4. Herman van Scherrenburg 209,50 

5. Kees van Heerikhuize 180,83

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50 plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.    

Bron De Cirkel: www.decirkel.nl via Ben Verduyn

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie