Afbeelding
Henryk Niestrój/Pixabay

Duizenden nieuwe planten en bomen voor Ederveen en De Klomp

27 november 2019 om 17:17 Natuur en milieu

EDERVEEN Bewoners uit het buitengebied van Ederveen en De Klomp planten binnenkort duizenden struiken en bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het beplantingsproject Ederveen-De Klomp in het Groen.

Belangenvereniging Ederveen De Klomp, Levend Landschap werkgroep Ederveen, gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland enthousiasmeerden diverse bewoners om mee te doen. Na een gezamenlijke informatieavond in september 2019 hebben vijftig bewoners zich aangemeld en meegedaan. Zij gaan ruim 13.000 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens circa 150 knotbomen, 170 laanbomen en 130 hoogstamfruitbomen.

VERFRAAIEN De uitvoering van dit project is in handen van gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Alle deelnemers aan het project zijn door de landschapsbeheerders van gemeente Ede bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.

DIERSOORTEN Het gaat om bomen en struiken die in het landschap passen en in ons land voorkomen. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit vroeg in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

SUBSIDIE Bewoners doen een eigen bijdrage en konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project 'Ederveen-De Klomp in het Groen' wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Ede.

De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 7 december. Wethouder Willemien Vreugdenhil deelt dan de eerste boom uit met Belangenvereniging Ederveen-De Klomp.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie