Artistieke impressie van het World Food Center in Ede, nabij station Ede-Wageningen.
Artistieke impressie van het World Food Center in Ede, nabij station Ede-Wageningen. World Food Center
Column

'Foodvalley is meestal ver-van-mijn-bed-show'

27 november 2019 om 10:49 Opinie

EDE Thema-avond Strategische Agenda Regio Foodvalley: 'Praat mee over de toekomst van #Ede'. Mooie opkomst met oa @JPvdSchans, @thimoharmsen en @RubenLandman.

Jolmer Winkel

Aldus een Twitterbericht van vorige week donderdagavond, afkomstig van Bart Omlo, fractievoorzitter van de Edese VVD. Ik zag nog enkele berichtjes en foto's van dit evenement langskomen van andere aanwezigen.

Dat bracht mij er op om toch iets licht cynisch te reageren met: 'Zijn er na aftrek van burgemeester, wethouders, raadsleden, fractievolgers en ambtenaren wellicht ook nog wat echte burgers bij aanwezig?' Bart Omlo gaf als tegenreactie: 'In beperkte mate jammer genoeg…'

VOORBIJ Dit is nu eigenlijk een beetje de praktijk als het gaat om gemeentelijke politiek. Heel veel zaken die op de agenda staan gaan aan de doorsnee-Edenaar compleet voorbij.

Als ik in mijn nabije omgeving bepaalde grote zaken noem die lokaal spelen, bijvoorbeeld het World Food Center (WFC), om maar eens wat te noemen, dan zijn er maar heel weinig dorps/stadsgenoten die er echt weet van hebben. Als ik dan de actuele situatie schets dan heeft men er doorgaans wel direct een duidelijke (on)gefundeerde mening over.

De gemiddelde Edenaar is veel meer gericht op de dagelijkse gang van zaken waarbij de gemeente Ede een rol speelt. Het aanbod en de kwaliteit van zorg, het bladvrij houden van de straat, gevaarlijke verkeerssituaties, de afvalverwerking, etcetera.

Al die Foodvalley-gerelateerde onderwerpen zijn toch een soort van 'ver-van-mijn-bed-show', terwijl het zich allemaal wel heel dichtbij afspeelt. Na de stembusgang verdwijnt voor heel veel burgers dan ook de betrokkenheid met de lokale politieke ontwikkelingen.

WAAR WAS JE? Je kon er natuurlijk op wachten. Na mijn Twitterbericht werd al gauw de vraag gesteld door één van de aanwezigen: 'Waar was je? Ging over het World Food Center…' Ik had mij inderdaad voorgenomen om aanwezig te zijn, maar had echt enkele drukke dagen op mijn werk achter de rug.

Mijn reactie was dan ook: 'De hardwerkende burger heeft wel eens een dag dat, na gedane arbeid, de wil ontbreekt om zich ook nog eens fysiek naar de Bergstraat te slepen, ook al gaat het om Ede in de vaart der volkeren op te stomen."

LUST Maar mag ik dat harde werken als reden opvoeren om te 'schitteren' door afwezigheid? Speelt er wellicht iets anders? Zou ik iets onder de leden hebben? Dat de lust om naar het gemeentehuis te gaan mij ontbrak, omdat ik een virus heb opgelopen? Dat het een voorbode is van iets dat mij gaat vellen?

Er is een kans, als ik mijn huisarts ga bezoeken, dat deze de volgende diagnose stelt: 'Meneer Winkel, neem voorlopig heel veel rust want u bent compleet WFC-moe als gevolg van een acute food-vergiftiging!'

Jolmer Winkel is columnist van ededorp.nl, een platform voor kritische bewoners die graag hun mening willen delen. Winkel, sinds 2007 Edenaar, volgt naar eigen zeggen met veel interesse de wereld van kunst, cultuur, politiek en geloof & wetenschap in de gemeente Ede. ,,En dat met argusogen.'' Reageren op deze column? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie