Afbeelding
Jaap Reedijk

Kommil Foo met 'Oogst' op de planken

8 december 2019 om 07:21 Muziek

EDE De broers Raf en Mich, beter bekend als Kommil Foo touren met hun mooiste liedjes langs de theaters. Vrijdag 11 december laten zij in Oogst in Theater Cultura zien, wat ze de afgelopen jaren voor moois geproduceerd hebben.

,,Een piano, een gitaar, een viool, hun twee karakterstemmen: meer hebben de broers Walschaerts niet nodig om hun publiek een memorabele avond te bezorgen. Dertig jaar onafgebroken maken en spelen. Hoog tijd dus om uit al dat moois een nieuwe voorstelling te destilleren. Zonder circus, intiem. Raf, Mich, hun mooiste liedjes en hun strafste verhalen."

FILOSOFISCH Hoe te kiezen? Wat te kiezen? Waarom eigenlijk te kiezen? Dit soort filosofische vragen ligt al dertig jaar lang ten grondslag aan de liedjes, de sketches en de circusachtige acts van deze Vlamingen. Hoe leidt een mens een gelukkig leven? Waar is de liefde te vinden? Hoe de eenzaamheid op te heffen? Seks is altijd een optie. Vriendschap en familie ook. Drank vaak. Maar uiteindelijk lost niets een zekere existentiële leegte op. Als er iets blijkt uit Oogst, dan is het wel dat de mens altijd blijft dolen, soms huilend, soms lachend.

KOMMIL FOO De naam Kommil Foo valt voor het eerst eind jaren tachtig, in het studentenmilieu van Gent. De broers Raf en Mich treden regelmatig op in kleine café's en clubs met een eigenzinnige mix van humor en popmuziek. De term cabaret bestond in Vlaanderen op dat moment nauwelijks, en het duurt even voor het publiek van de verrassing bekomen is. De cd en voorstelling Plank (1993) zorgt voor de doorbraak: Kommil Foo speelt in twee jaar tijd 250 shows in Vlaanderen en Nederland.

Tegelijkertijd is er een opvallende rol in de spraakmakende tv-show Morgen maandag van Mark Uyterhoeven. Sindsdien is Kommil Foo niet meer weg te denken van de grote theaterpodia: twee bevlogen cabaretiers met een geheel eigen en unieke muziek- en theatertaal. Avond aan avond voor volle zalen in België en Nederland. Voor een publiek dat perfect weet waarvoor ze komen: ontroering, subtiele lach en bezielde songs. De voorstelling Spaak werd in 2005 door de Nederlandse schouwburgdirecties bekroond met de 'Oscar' van het cabaret, de Poelifinario. Breken (2012) en Schoft (2016) werden genomineerd. Nu staan ze met hun mooiste liedjes in de theaters.

De broers Raf en Mich Walschaerts zijn al dertig jaar actief en laten in hun jubileumvoorstelling Oogst horen wat ze in huis hebben. En dat is ontstellend veel. Nog steeds.

Menig theaterbezoeker moet de tranen over de wangen hebben gebiggeld – van het melige, hikkende lachen tot het zachtjes huilen van ontroering. Want tussen die twee uitersten weten de broers schijnbaar moeiteloos te schakelen. Steevast poneren ze een grotesk, grillig of absurd beeld, om dat vervolgens gedetailleerd, soms tot in het pijnlijke uit te werken. Altijd mondt die uitwerking van dat merkwaardige uit in iets teders. Iets bruuts krijgt bij Kommil Foo uiteindelijk weer wat liefs. Iets dat stoer lijkt, blijkt zielig. Iets wat laf schijnt, ontpopt zich als Dapper.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, telefoon 0318-672800 of www.cultura-ede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie