De aula in Lunteren, in 2008 nog flink gerenoveerd. ,,Nu slopen is toch niet uit te leggen?”
De aula in Lunteren, in 2008 nog flink gerenoveerd. ,,Nu slopen is toch niet uit te leggen?” Freek Wolff

Behoud van uitvaartaula's in dorpen ter discussie

29 november 2019 om 13:31 Politiek

BENNEKOM Het behoud van de uitvaartaula's op de openbare begraafplaatsen in de dorpen Lunteren, Ederveen, Otterlo en Bennekom staat ter discussie. Het CDA en de SGP pleiten voor het intact houden van de gebouwtjes.

Freek Wolff

Na onderzoek stelt het gemeentebestuur voor om de drie aula's in de dorpen Lunteren, Ederveen en Otterlo te sluiten, omdat ze te weinig gebruikt zouden worden. Wethouder Hoefsloot (GroenLinks) nam dit advies over. De fracties van het CDA en de SGP vinden het echter belangrijk dat ze blijven bestaan. ,,Als je bedenkt dat er in 2017 in totaal 99 uitvaarten zijn geweest in Lunteren waarbij de aula bij 31 uitvaarten gebruikt is, dan is dat bij één op de drie uitvaarten. Ik wil graag uitgezocht hebben of de wethouder alle mogelijke opties heeft bekeken. In 2008 is de aula in Lunteren nog gerenoveerd. Nu een deel slopen, zodat er alleen een toilet beschikbaar is, is toch niet uit te leggen? Misschien wil een uitvaartorganisatie het gebouw wel overnemen zodat de aula, ook al is het niet elke dag, toch nog gebruikt kan worden. In Ede is er ook een aula eigendom van een uitvaartorganisatie, dat gaat ook goed", aldus Anne-Jan Telgen van het CDA.

RENOVATIE De aula bij kerkelijk centrum 't Kerkheem in Bennekom is aan renovatie toe. De kerk ziet graag dat de gemeente Ede hieraan bijdraagt. Onder aanvoering van de SGP is er met BurgerBelangen, EdeNu, GemeenteBelangen en het CDA gevraagd om een onderzoek te doen naar de behoefte en een mogelijke locatie van een gemeentelijke aula bij de begraafplaats in Bennekom. Deze motie is door alle partijen in de Edese raad, uitgezonderd GroenLinks, aangenomen.

De onderzoeken naar het gebruik van de aula's zijn gebaseerd op interviews die gehouden zijn met het inwonerspanel, geïnteresseerden, rechthebbenden en bezoekers van de begraafplaatsen. Het geeft als uitkomst dat er in Bennekom wel behoefte is aan een aula, maar niet perse aan een 'gemeentelijke' aula. De aula van de begraafplaats is hier momenteel wel verouderd, maar voldoet nog steeds. Bovendien geeft het onderzoek aan dat er geen alternatieve locatie voor een aula
voorhanden is in Bennekom.

ANDER SIGNAAL ,,Wij vragen ons af hoe het onderzoek is gedaan en hoe de onderzoeker tot deze conclusies is gekomen. Het college van kerkrentmeesters van 't Kerkheem heeft duidelijk een ander signaal afgegeven, is er bijvoorbeeld ook met hen gepraat?", vragen Telgen en Pieter Kool (SGP) zich af. Zij willen ook graag weten welke alternatieve locaties zijn onderzocht die in de buurt van de begraafplaats liggen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie