Mies & co

28 februari 2018 om 08:21 Lokaal/Column

'Ze kwam door het tv-scherm heen' hoorde ik tv-mastodont Koos Postema zeggen over de overleden Mies Bouwman. De presentatrice was in de jaren zestig en zeventig hét gezicht van de Nederlandse televisie. Ze kluisterde miljoenen kijkers aan de buis, omdat ze een warme persoonlijkheid was. Ik herinner me dat meneer Fels uit Lunteren meedeed aan 'Een van de acht', een razendpopulair spelprogramma waar je op zaterdagavond voor thuis bleef. Hij won en mocht als beloning zijn geheugen testen aan de lopende band. Daar kwamen spulletjes voorbij, variërend van een hark tot koelkast of een duikbril. Maar let op: zo'n laatste voorwerp kon je maar zo een snorkelvakantie in Sri Lanka opleveren.

Bouwman was niet van de buis te slaan. En eigenlijk is er nu niet veel veranderd, want je kunt geen tv-zender inschakelen of je ziet dezelfde gezichten, of het nu gaat om entertainment of de (pseudo-)serieuze praatprogramma's. Bekende Nederlanders gedijen bij een groot podium en het boeit ze niet als ze onderdeel zijn van banaal vermaak. Ketscheng, kassa! Het is gek, maar dat gevoel had ik nu nooit bij Mies. Haar actie voor Het Dorp lijkt me een integere.

Door de kansen die het internet ons vandaag de dag biedt, zie je dat jan en alleman z'n geluk beproeft. Bloggers en vloggers leggen je uit hoe ze hun boterham smeren of dat je als zoonlief van een miljardair alleen maar op je gat hoeft te zitten om in een peperdure limo rond te rijden. Hoe anders doet Saskia Hardeman uit Ede dit? Als ik dat zo lees heeft de insteek van haar blogs als Twinkelbella een serieuzer karakter. Ze schrijft over moederschap, beauty, lifestyle en schroomt niet om de schaduwkanten van haar leven te melden. ,,Moederschap is niet altijd leuk", zegt de Edese, die ook niet onder stoelen of banken stak dat ze leed aan een prenatale depressie. Kijk, dat gaat ergens over. Geen wonder dat ze veel volgers heeft.

Vaak is het moeilijk om jezelf in de kijker te spelen, maar soms is het een fluitje van een cent. Loop ik vorige week een blokje om in Bennekom - 's avonds laat, geen kip te zien - en maakt de eerste de beste zaalvoetballer die ik tegen kom zomaar een videootje van me. En die ging viral. Snapt u dat nou?

Freek Wolf(f)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie