Een landmachtoefening in 2018 in Ede.
Een landmachtoefening in 2018 in Ede. Patrick Apenhorst / Persbureau Heitink

Eindoefening voor VN-waarnemers in Ede

2 december 2019 om 13:04 Onderwijs

EDE Een groep van 22 VN-waarnemers oefent van 9 tot en met 12 december in de omgeving van Harskamp, Otterlo, Ede, Lunteren, Kootwijk. Zij opereren vanaf een tweetal zogenaamde teamsites waar zij ook gedurende de oefening zullen verblijven.

Naast de patrouilles in het gebied gaan de teams in de internationale militaire oefening ook 'contact maken met de lokale autoriteiten'. Zij moeten informatie verzamelen over het gebied, de bevolking en de (plaatselijke) leiders van de strijdende partijen als mediator, onderhandelaar. Dit om eventuele schendingen van afspraken, wapenstilstand of mensrechten, kenbaar te maken. Dit jaar is er voor de eerste keer ook een gastinstructeur uit Finland in het team opgenomen.

ONGEWAPEND In de opleiding (een combinatie van theorie, praktijk én eindoefening) is een van belangrijkste componenten de civiel-militaire interactie en samenwerking, meldt het Ministerie van Defensie. De cursisten komen uit: Tunesië, Tsjechië, Ghana, Rwanda, Zuid-Afrika (2), Nigeria, Egypte, Tanzania (2), Uganda, Kosovo, België en Nederland (9). De negen Nederlandse deelnemers worden ingezet als militaire waarnemer, liaison of adviseur op de Golan-hoogte tussen Israël en Syrië. De dertien buitenlandse cursisten kunnen worden bij een VN missie in bijvoorbeeld in landen als Congo, Centraal Afrikaanse Republiek of elders op de wereld.

Zij hebben als (ongewapende) VN-waarnemer geleerd onder meer om gesprekken te voeren op diverse niveaus en contact te maken met de lokale bevolking (waarbij zij de taal van deze bevolking niet machtig zijn). Andere doelen zijn het zoeken van interactie met de lokale maatschappelijke instanties en het bedrijfsleven. In deze oefening rijden ze patrouilles in de omgeving en krijgen met allerlei incidenten die met bovengenoemde taken te maken.

De School voor Vredesmissies is verantwoordelijk voor de missiegerichte opleiding van militairen en burgerpersoneel van alle krijgsmachtdelen voor uitzendingen wereldwijd. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie