Pianist Bert van den Brink speelt op zaterdag 21 december kersthits op verzoek in de Edesche Concertzaal.
Pianist Bert van den Brink speelt op zaterdag 21 december kersthits op verzoek in de Edesche Concertzaal. Paul van den Woestijne

Kerstconcert pianist Bert van den Brink

7 december 2019 om 06:57 Muziek

EDE Pianist Bert van den Brink maakt tijdens het concert dat hij geeft in de Edesche Concertzaal op zaterdag 21 december van alle kersthits een feestje. Van den Brink speelt op verzoek, dus iedereen kan zijn of haar favoriete kerstnummer aanvragen. Van den Brink geeft aan elk nummer zijn eigen twits, de ene keer jazzy, de andere keer juist klassiek.

In 'Met de kersttoetsen van Bert' brengt Van den Brink met zijn avontuurlijke improvisaties de bezoekers helemaal in kerststemming. Wat hij wil bereiken is verwondering: ,,Moet je dit toch eens horen!" Aan de Bösendorfer Imperial, op accordeon en met nog meer toetsinstrumenten geeft Van den Brink aan elk nummer een persoonlijke twist. Van den Broek verklapt: ,,Het wordt lekker interactief met veel instrumenten op het podium. Misschien gaat het een beetje over de top, maar dat is juist leuk. Het leukste is de afwisseling en daarin de mensen proberen mee te nemen; de verbazing te horen." Een simpel programma met verzoeknummers wordt het zeker niet. ,,Ik moet ook aan de bak. Het mag geen routine worden. Er mag best wat risico zijn. De mensen moeten het zweet op mijn rug zien staan."

Bert van den Brink kun je gerust een muzikale omnivoor noemen. Hij voelt zich net zo thuis op de piano als op de accordeon en het orgel. Naast meervoudig toetsenist is hij ook componist, arrangeur en docent aan het Utrechts Conservatorium. In 2007 won hij de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste Nederlandse jazzprijs.

Bert van den Brink studeerde klassiek piano aan het Utrechts Conservatorium, waar hij zijn diploma cum laude behaalde. Maar nadat hij enkele klassieke recitals had gegeven, verschoof zijn belangstelling toch meer richting de jazz. ,,Ik belandde in de jazzformatie van Hein van der Geyn. Hij heeft me meegenomen in de stroom van optredens en toen was het roer om qua lichte muziek." Spijt van zijn ommezwaai heeft hij nooit gehad. ,,De praktijk wijst uit wat het beste bij je past. Ik wil niet maar één ding doen. Ik ben altijd meer de muzikant van de gekke projecten geweest."

NIEUWJAAR ,,Duik op 17 januari met het Amatis Piano het nieuwe jaar in. Pianist en Liszt Concours-winnaar Mengjie Han, violiste Lea Hausmann en cellist Samuel Shepherd hebben een internationaal uitstekende reputatie met hun vlammende en indrukwekkende uitvoeringen. In de Edesche Concertzaal zit dat meer dan goed in Beethovens vrolijke Gassenhauertrio en twee aangrijpende pianotrio's van Sjostakovitsj en Mendelssohn."

KAARTEN Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. In Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar gratis entree. Studenten betalen 10,00 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie