Afbeelding
Eip Janssen

Peter van der Wijngaart in opmars bij De Cirkel

28 februari 2018 om 14:12 Sport/sport

EDE Onopvallend maar gestaag sluipt Peter van der Wijngaart naar de top. Begin januari leek de top tien nog uit het zicht, nu vinden we de Bennekommer terug op de zesde plaats.

Deze week versloeg Van der Wijngaart de sterke Anne Postma. Die zag dat langzaam maar zeker de op papier sterkste spelers de toppositie innemen. Koploper Tom Pronk liet er geen gras overgroeien en versloeg de Barnevelder Robert Krouwel. Ook Frank van Wijngaarden herstelde zich van wat mindere prestaties. Deze keer moest Marnix Lukasse vroegtijdig de koning omleggen. De top tien spelers Thomas Slijper en Dominic van Dijk probeerde het wel elkaar het moeilijk te maken. Maar uiteindelijk werd de vrede van de Open Hof gesloten.

Het snelst klaar was deze week het bestuurslid van dienst die dus tot het einde moest blijven. Nog voor negen uur had hij de scalp van Egbert Aalbers te pakken. ,,Met wat geluk", meende Verduyn. ,,Dat is niet helemaal waar. Ben (Verduyn, red.) heeft gewoon goed gespeeld", reageerde de passerende Egbert Aalbers sportief.

Misschien ook wel verrassend maar ook aangevende dat Fedde Kingma foto 3 linkszich weer hersteld heeft van een wat mindere periode was zijn zege op Hans van de Weteringh. Laatstgenoemde verloor ergens in het middenspel een stuk voor een pion. De Fries Kingma, maar natuurijs in het vooruitzicht, zich verheugende op de schaatssport, gaf dit niet meer weg.

Stijn Kappert foto 4 links speelde sterk tegen een van de beste spelers van afgelopen seizoen Louis van der Vos. Zijn remise kon de boeken in als volkomen terecht. Daar dacht Dick Wenning na zijn nederlaag tegen Kees van der Dussen volkomen anders over. ,,Ik speelde als een krant. En dat is nog netjes uitgedrukt. Mijn stelling was positioneel veel beter en de zege lag voor het oprapen. Maar in het zicht van de haven ging het mis." Wat Van der Dussen dacht is helaas onbekend. Hij toonde met een grote glimlach zijn tevredenheid.

Ben Zee mocht het opnemen tegen de enige top tien speler die daar niet werd verwacht: Eip Janssen. De wedstrijdleider, die eerst een uurtje spelregels had gedoseerd, gaf de sterke Zee goed tegenspel. ,,Achteraf was mijn laatste zet en remiseaanbod niet zo sterk", meende Ben Zee. Hij speelde Te7 om met dame en Toren een aanval te beginnen. De heren dachten in de analyse dat daarna een pion van Zee verloren ging. ,,Dat was ook zo, maar het schaakprogramma Fritz, dat overigens in de speelzaal natuurlijk niet gebruikt mag worden, gaf miniem voordeel aan de witspeler Zee. ,,Het achter het bord bewijzen is dan nog niet zo gemakkelijk", besloot Ben Zee.  

,,Ik heb geen moment geaarzeld zijn aanbod aan te nemen. Ik weet dat Ben (Zee, red) de afgelopen dagen niet in goeden doen was. Misschien had ik door kunnen en moeten spelen. Maar voor mij is zijn herstel en aanwezigheid belangrijker dan een mogelijke gelukkige zege die geen vreugde geeft", sloot Janssen af. Hij bezet een knappe negende plaats in een sterk concurrentieveld.

KOPLOPER ,,Ik koos voor het Londen systeem", opende Tom Pronk foto 1 links. Er volgde een schermutseling op de damevleugel waarna Pronk via een combinatie twee lichte stukken gaf voor een toren en pion. ,,Robert (Krouwel, red) dacht na deze combinatie een belangrijke pion terug te winnen. Maar hij had een tweede combinatie van mij over het hoofd gezien. Dat kostte de barnevelder een stuk waarna hij opgaf", analyseerde Tom Pronk.

Zoals in de aanhef aangegeven is Peter van der Wijngaart in een goede vorm. Anne Postma werd daar de dupe van. ,,In het middenspel wist Van der Wijngaart een pion te winnen. Ik probeerde van alles die pion terug te veroveren. Dat lukte niet, integendeel Peter (Van der Wijngaart, red) creëerde een vrijpion die niet tegen te houden viel", sipte Postma. Hij kon niet anders dan zijn tegenstander sportief feliciteren met de zege.

Dat leek ook Thomas Slijper foto 5 links te moeten doen tegen Dominic van Dijk. Maar niets is wat het is bleek tegen het einde van de partij.

,,In een Engelse opening wilde Van Dijk het centrum bezetten. Daarmee de dame op d3 zettende en de witte stelling bedreigen", keek Slijper terug. Thomas Slijper was niet onder de indruk, mede dankzij een sterke loper op g2. Van Dijk leek wat kleine problemen te moeten oplossen. ,,Dominic zag kans de loper te ruilen, maar gelukkig koos hij daarna niet de beste voortzetting. Zijn remiseaanbod heb ik daarna gretig geaccepteerd", besloot Slijper.

EXTERN In de OSBO-competitie kwamen de drie Cirkel teams tot wisselende resultaten. De hoofdmacht ging met 2-6 onderuit tegen het Nijmeegse SMB 3. De reserves deden het wat beter en wonnen met 5-1 van Tornado 2. Het derde team van De Cirkel maakte de trilogie compleet door de punten te delen met Wageningen 5 (3-3). De consequenties zijn dat zowel het eerste als derde team nog punten moet halen om degradatiegevaar te ontlopen. De Cirkel 2 heeft dat probleem niet. Integendeel, met wat win mee kunnen zij zich nog in de titelstrijd met Elster Toren 2 en Veenendaal 3 mengen. De Cirkelaars hebben het niet in eigen hand en zijn afhankelijk of Elster Toren ergens nog punten laat liggen.

Wat dit voor consequenties heeft voor de volgend jaar op te zetten nieuwe OSBO-competitie is onduidelijk. De regionale bond liet eerder deze week weten, dat de competitie opzet mede doordat er ook op zaterdag voor lagere teams gespeeld gaat worden volstrekt onduidelijk is. Ook promotie en/of degradatie resultaten zullen zoveel mogelijk worden mee genomen. Conclusie mag zijn dat maart 2018 nog veel onduidelijk is over de schaakcompetitie 2018/2019.

OVERIGE UITSLAGEN: Henry van den Brink - Jim Pronk 1-0R, Bert Duijker -Jelle Bottema remise, Albert Bootsman -Tim Evendijk 1-0, Jan Hartsuiker - Alfred Gaasbeek remise, Leo Lukasse - Rigst Wegen 1-0, Ruben de Vries -Jasper de Rijk remise, Sebo Nienhuis - Anton Spronk 1-0, Gijsbert Nagel - Robert Degenhart 0-1, Mohammad Badenjki - Mark Bakker 0-1 en Jan Willem Kinkel - Tom Smit 1-0.

Stand na drieëntwintigste ronde

1. (1). Tom Pronk 1108,50

2. (4). Frank van Wijngaarden 997,50

3. (3). Dominic van Dijk 987,83

4. (2). Harold Boom 981,33

5. (5). Robert Krouwel 897,67

6. (7). Peter van der Wijngaart 871,50

7. (6). Anne Postma 822,67

8. (8). Thomas Slijper 791,17

9. (9). Eip Janssen 778,00

10. (11). Henry van den Brink 775,50

Tussenhaakjes stand vorige week

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden de achtste ronde in de voorjaarscompetitie.

Eip Janssen was weer hersteld van een zware griep, slachtoffer hiervan werd Remy Mouthaan, die reeds in de opening tegen zwaar materiaalverlies aanliep.

Jan van Dalen moest vandaag vol aan de bak. Ben Verduyn was erop gebrand om na vele nederlagen weer eens te gaan scoren. Tegen deze dadendrang was Van Dalen niet opgewassen. In het eindspel werd een vierdubbele aanval op zijn koningsvleugel hem te machtig en was mat onontkoombaar.

De meest verrassende uitslag was de remise van Joop de Feijter tegen Jelle Bottema. Laatstgenoemde liep in een vorkaanval en verloor daardoor materiaal. De Feijter rook kans op een remise en zijn aanbod werd door Bottema na enig beraad geaccepteerd.

Koploper Herman van Scherrenburg had de grootste moeite met Rob Broek. In het eindspel had Broek een pion meer, maar de ervaren Van Scherrenburg veroverde de pion terug en manoeuvreerde Broek in een dusdanige stelling dat de neutrale toeschouwer eigenlijk geen kansen meer zag voor Rob Broek.

Herman van Scherrenburg had echter nog maar drie minuten bedenktijd en dit was te weinig om de winnende zetten op het bord te toveren. Hij besloot tot een remise.

Erik Wels veroverde verrassend de koppositie. In een spannende gelijk opgaande pot tegen Louis van der Vos, deed de laatste in het eindspel een paar wat mindere zetten. Wels wist netjes voor de volle honderd procent te profiteren.

Kees van der Dussen speelde een sterke partij tegen Hans Pasveer. Tot in het eindspel had Pasveer zicht op remise. Echter één minder goed zet werd de Wageninger fataal. Van der Dussen liet het buitenkansje niet glippen.

Grootste stijger van deze week is Fred Post foto 2 links. Hij verraste Klaas van der Wal en steeg vier plaatsen naar plek veertiende.

De top vijf na acht speelronden:

1. (2) Erik Wels 175,00

2. (1) Herman van Scherrenburg 170,17

3. (3) Jelle Bottema 158.00

4. (4) Rob Broek 144.00

5. (7) Ben Verduyn 119.00

Tussen haakjes positie vorige week

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie