Foto uit archief EdeStad.
Foto uit archief EdeStad. Foto: Gerwin van Luttikhuizen
In memoriam

Cedric Moulton verliest kansloze strijd

6 december 2019 om 14:36 Mensen

EDE Cedric 'Ced' Moulton (70) is donderdagavond overleden aan zijn ziekte. Zijn strijd was niet meer te winnen. Toch kwam het bericht nog onverwacht en betekende het voor vele Edenaren een schok.

Maar uiteraard het meest voor zijn Marijke, kinderen en kleinkinderen. Wat zullen zij zijn gemis gaan voelen. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. 

Ced Moulton was, hoewel hij dat zelf niet zo zag, uitgegroeid tot een bekende inwoner van de gemeente Ede. En daarnaast nog zoon van de alom bekende Edese bevrijder Clifford Moulton.

Een dag of tien geleden had ik nog contact met Ced. Hij belde mij op want mailen was hem te veel werk. Samen probeerden we mensen op te sporen die in het laatste jaar van de oorlog de bevrijding en intocht van de Canadezen hadden meegemaakt. Ced wist dat ik graag een interview met direct betrokkenen zou hebben.

,,Ik ben voor je op zoek geweest. Ik ga contact leggen en kom erop terug." Wie met Ced een afspraak maakte, wist dat hij die nakwam. Maar voor deze afspraak werd hem de tijd niet meer gegund.

Ced was, zoals gezegd, bij vele activiteiten betrokken. Ik weet zeker dat ik er een aantal zal vergeten. Mij is bekend dat zich heeft ingezet voor SDS'55, de Paasberg herdenking, Platform Militaire Historie Ede, was sterk betrokken bij De Polar Bears en voorzitter buurtvereniging De Bospoort. Dat laatste was misschien gezien het feit dat hij opgroeide in het gebied rond de 'oude' Bunschoterweg wel logisch.

Ced was vanaf 1985 lid van buurtvereniging De Bospoort. In de winterperiode 1998/1999 hielp Ced Moulton de buurtvereniging De Bospoort letterlijk en figuurlijk uit de brand. Samen met de inmiddels overleden Henk Struik en huidig penningmeester Frans Kanaar vormde hij een sterk bestuur. 

Bij zijn SDS '55 werd hij op 28 maart 2015 tot 'Lid van Verdienste benoemd. Ced Moulton bracht me daar niet zelf van op de hoogte. Dat liet hij graag aan het verenigingsbestuur over. Nadat ik hem belde en feliciteerde, viel mij later iets bijzonders op. Hij was zo blij dat ook Arie Meerveld en Jan van Luttikhuizen die eer ten deel vielen. Over zijn onderscheiding bleef hij bescheiden.

Jan van Luttikhuizen (SDS '55) vertelde over Ced Moulton het volgende. ,,Hij kwam ruim vijftig jaar geleden hier binnen en is nooit meer weggeweest.  Zelden heb ik zo'n social iemand mee gemaakt. Hij voelde zich voor geen enkele functie binnen de club te groot. Het gemis zal groot zijn en blijven."

Hoe herinner ik mij Ced Moulton? Als een man van weinig woorden maar veel daden. Ook als een persoon die vrijwel altijd een positieve benadering koos. Die enthousiast en trots was op hetgeen zijn vader Clifford had gedaan. Elk gesprek had als doel de gesprekspartner te boeien. Niet per se om te overtuigen. Want Ced was een man die zaken en daden of gebeurtenissen zorgvuldig afwoog. En ook bereid was zijn mening te herzien.

Maar het belangrijkste wat ik mij altijd aan Ced zal herinneren is zijn onbaatzuchtigheid. Zijn vermogen zichzelf weg te cijferen voor het grotere algemene belang. Zo zijn er maar weinigen, maar Ced Moulton was er één van.

Eip Janssen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie