Topscorer Yannick van der Zalm aan het werk
Topscorer Yannick van der Zalm aan het werk Jeroen van den Beemt

BCE'78 ruikt koppositie en wint weer

8 december 2019 om 09:57 Overig

EDE De Edese basketballers van BCE '78 lijken niet te stuiten. De vijfde overwinning op rij, nu in eigen sporthal De Peppel, met 84-60 tegen Twente Buzzards is een feit.

Na deze zege neemt BCE '78 in de tweede divisie voorlopig de tweede plaats in. Slechts het Groningse Scylla heeft twee verliespunten minder.

Hoewel de zege volkomen verdiend was gaf Twente Buzzards goed tegenstand. In de aanvangsfase ging het lange tijd gelijk op.

,,Bij ons (BCE '78) was Yannick van der Zalm (topscorer met 18 punten) een smaakmaker in het eerste kwart. Zijn vizier stond op scherp en hij schoot de eerste driepunter van de wedstrijd raak", glunderde woordvoerder Jeroen van den Beem na afloop.

Nadat Jordi Dueck er een driepunter aan toevoegde moest BCE in de verdediging attent blijven. Onder impulsen van de goed spelende Damiël Ermen werd daaraan voldaan. Hij zorgde voor een mooi stuk entertainment door een steal sterk af te maken met een dunk. In de laatste minuten van het eerste kwart sloeg BCE een klein gat en eindigde met 23-15.

,,In het tweede kwart kwam de kracht van de ploeg goed aan de oppervlakte. Centerspeler Bram Koning was een gevaar in de bucket, waar hij met overtuiging de ene rebound na de andere pakte en ook offensief sterk speelde."

In de minuten die daarop volgden zetten de Buzzards de achtervolging in. En met succes. BCE had moeite met de schutters van Twente en de eigen schoten misten scherpte.

,,De Buzzards kwamen halverwege het kwart langszij en BCE moest hun tactiek wijzigen. Dit gebeurde via Thijs Dueck en Yannick van der Zalm, die met mooie schoten in de slotminuten van de eerste helft de voorsprong in handen hielden van de thuisclub: 36-31", had Van den Beemt genoteerd.

ROUTINE In de tweede helft deed routinier Michel van den Hoven van zich spreken. Met een driepunter wist Van den Hoven de eerste score te maken in de tweede helft.

,,Het publiek ging er enthousiast achterstaan. Hij werd als het ware bejubeld. Ook onder het bord kwamen zijn centermoves weer goed van pas. Michel van den Hoven was zijn tegenstander te slim af en scoorde, met een bonusworp als extra beloning: 48-43", ging Van den Beemt verder.

De Buzzards lieten zich hierdoor niet afleiden en bleven druk zetten op het thuisteam. Vooral in de bucket kreeg BCE moeilijk grip op de insnijdende spelers. Twente kwam later in het kwart opnieuw langszij, maar de Edese basketballers bleven kalm en doelmatig.

De acties van Bram Koning en Jordi Dueck leverden een 52-49 voorsprong op na het derde kwart.

In het laatste kwart ging het ineens snel. Ivo Hageman scoorde een cruciale driepunter waarmee de vlam van BCE weer volop oplaaide. Damiël Ermen ging vervolgens los en scoorde uiteindelijk 13 punten in het vierde kwart. Het spel van BCE'78 straalde plezier uit en dit was goed te zien op het veld.

,,De Buzzards dachten captain Tyrone Herben met een triple-team verdediging vast te zetten, maar hij dribbelde ogenschijnlijk probleemloos door de linies van Twente heen. Door de ruimte die met dit soort acties werd gecreëerd, konden de vrije spelers goed worden bediend", analyseerde Van den Beemt.

Een van die vrije spelers was Richard Boter, die zijn waarde bewees met mooie assists en een driepunter in de slotminuten van de wedstrijd.

BCE won uiteindelijk overtuigend met 84-60. Dit was de vijfde overwinning op rij.

Hoewel nog niet alle uitslagen bekend zijn gaat BCE'78 als tweede de laatste wedstrijd voor de winterstop in. Lijstaanvoerder is Scylla (8-14), gevolgd door BCE '78 (9-14). Batouwe 2 en Trajanum beiden een wedstrijd minder gespeeld kunnen nog naast BCE komen.

Zaterdag gaat BCE'78 op bezoek bij BV Groningen 3. Deze ploeg staat op een knappe vijfde plaats. De wedstrijd in Groningen begint om 18.00 uur.

Bram Koning, spelend met nummer 16 gaat scoren.
Richard Boter, spelend met nummer 9 in de verdediging.