Kat 02
Kat 02 Ingeborg Leeftink

Expositie Borg & Verduijn in Cultura Galerie

8 december 2019 om 12:00 Kunst Deel je nieuws

Van 14 december tot en met 25 januari exposeren Ingeborg Leeftink en Theo Verduijn in de Cultura Galerie in Ede. Ingeborg Leeftink, oftewel Borg, woont en werkt al jaren in Wageningen.  Ze is opgegroeid midden in de bosrijke Achterhoek. Uit die tijd stamt haar voorkeur voor ‘gewone’ zaken, zoals de dieren en planten die daar alomtegenwoordig waren. Die nieuwsgierigheid naar de natuur is de inspiratie voor haar schilderijen en grafiek. 

De schilderijen van Leeftink zijn druk: druk van kleur en vol met beeldelementen. En toch vertellen ze allemaal een helder verhaal. In ieder geval voor haarzelf. De grafische werken van Leeftink zijn het tegenovergestelde van haar schilderijen. Hier zijn de beelden veel ingetogener, grafischer en rustiger. Overeenkomst is dat ook hier dieren en natuur vaak de onderwerpen zijn van haar linoprints. 

Theo Verduijn is een kunstenaar uit Lunteren. In de jaren ‘70 is Verduijn begonnen met grafiek. De zogenaamde boardprints die hij maakte werden na het drukken ingekleurd met de kwast. Het directe resultaat van schilderen op doek ten opzichte van het trage drukproces was toen de reden voor hem alleen nog met verf te gaan werken. Het moest spontaner.

In de jaren daarna voelde Verduijn steeds meer de noodzaak om ook ruimtelijk te gaan werken. Een opdracht in 2006 gaf hem de mogelijkheid dat te ontdekken. Vanaf dat moment zijn beide disciplines zijn passie. 

De tulp is altijd het onderwerp. Dat beperkte thema is voor Verduijn de uitdaging. De tulp is inmiddels bijna geen tulp meer, ze is ontdaan van al haar franje.De lijn als beeldelement, rafelig en grafisch in zijn schilderijen, strak en vol spanning in zijn beelden, is essentieel. Eenvoud in lijn, vorm en kleur, daar gaat het om.

De expositie Borg & Verduijn is van 14 december tot en met 25 januari gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Cultura. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 14 december om 16.00 uur. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. 

Zaterdag 28 december zijn kinderen van harte welkom om, geïnspireerd door de expositie Borg & Verduijn, zelf een kunstwerk in druktechniek te maken. De workshop wordt gegeven door Jenny Barten en vindt plaats op zaterdag 28 december tussen 14.00 uur en 16.00 uur. De eindresultaten zullen geëxposeerd worden in de Cultura Kindergalerie. Na afloop van de expositie mogen de kinderen hun creatie mee naar huis nemen. Deelname gratis, vrije inloop.

www.cultura-ede.nl

 

Genesis
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie