Afbeelding
Gemeente Ede

Hoeveelheid aangeboden restafval in Ede gehalveerd

9 december 2019 om 09:00 Wonen

EDE Sinds er in de gemeente Ede moet worden betaald voor restafval is het aanbod bijna gehalveerd, van 200 kilogram per inwoner vóór 1 januari 2018 tot 107 kilogram per inwoner. Die halvering is in het eerste jaar al bereikt. Afgelopen jaar zal de hoeveelheid aangeboden restafval naar verwachting nagenoeg gelijk blijven. ,,Dit laten ook andere gemeenten zien die nieuw afvalbeleid in één keer hebben ingevoerd", aldus het college van b. en w. 

Op het gemeentehuis hebben ze een en ander inzichtelijk gemaakt wat we ons voor moeten stellen van zo´n halvering. De hoeveelheid huishoudelijk restafval werd enige jaren geleden verbeeld als een file van ACV inzamelvoertuigen met restafval van Edese huishoudens van Ede-centrum tot over de John Frostbrug in Arnhem. ,,Deze file in door de inspanningen van onze bewoners geslonken naar een file van Ede-centrum tot net voorbij het A50-viaduct over de N224. De afname van huishoudelijk restafval is te vergelijken met een rij van inzamelvoertuigen van Ede-centrum tot net voorbij restaurant Planken Wambuis."

Ede heeft deelgenomen aan de landelijke vergelijking over huishoudelijk afval over 2018. Ede blijkt minder restafval en meer afvalscheiding te hebben dan het gemiddelde van vergelijkbare gemeenten. Alleen Deventer heeft minder restafval, daar betalen de inwoners al langer voor het aanbieden van restafval.

VERVANGING Alleenstaande dementerende inwoners kunnen komend jaar tegemoet worden gekomen bij de afvalstoffenheffing. Deze mensen kunnen al het afval als restafval aanbieden. De milieubus moet worden vervangen. ACV onderzoekt de mogelijkheden van een grondstoffenbus, die naast chemisch afval ook kleine elektrische apparaten, klein huisraad, boeken en textiel kan inzamelen. De periodieke huis-aan-huis inzameling van Restore stopt. ,,Deze route kost veel, terwijl de opbrengsten zeer gering zijn." Volgend jaar wordt een proef uitgevoerd waarbij duidelijk moet worden of het promoten van de huidige ja-nee en nee-nee sticker bijdraagt aan het verkleinen van de stapel ongelezen folders.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie